Tambah susu badan

Anak dh 7bulan..normal ke susu badan makin kurang..macam mana nak byakkan balik.tak banyak mcm masa baru bersalin pun tak pe..anak dh start makan sejak umo 6blan.alhamdulillah sgt suka mkn.tp susu pun nak jugak.risau xcukup je susu utk anak.mmg bf sepenuhnya.tq

4 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Sama laa saya pon anak dah 7 bulan susu tak banyak. tambah pulak anak dah tak nak direct feed. Susu dah sikit nak dpt 1 oz pon dah susah. Skrg ni dah bape hari tak pump, sbb ingat mmg nak bagi anak susu formula je. Mmg saya pon jarang dah pump , sbb bekerja and terlampau penat. Kdg rasa bersalah tak dpt bagi anak susu badan tu. Dlm masa sama nak adakan jugak usaha banyakkan susu tu. Tapi diri ni 50/50 sbb baru bape bulan ni kerja pon saya dah tak mampu nk ikot jadual pump susu sbb balik kerja malam mesti tertido awal dah lepas tidokan baby sekali…

Baca lagi

sya pernah alami juga sampai baby Sya turun berat badan kering bibir pastu pempers selalu Kering lama juga ada 3minggu, pastu anak tak nak makan.sedih sgt, pastu puting breast melecet pulak sebab tak keluar susu memang kurang langsung.pastu Sya langsung gi farmasi tanya ada ubat tambah susu badan, diorang bagi ubat dgn suplement lacithin kalau tak silap lebih kurang 2minggu Sya consium Alhamdulillah dah banyak dah.... bnyak minum air juga.. sist kalau nk cepat gi tnya farmasi....

Baca lagi
1d ago

Sorry tanya, susu penuh kena makan ubat . Dan kena makan makanan berkhasiat jugak kan. . Saya ibu bekerja.. anak 7bulan dan start kurang susu.. selalu balik ptg bengkak susu tu risau tu

saya mula2 macam tu jugak. orang kata sebab anak dah start makan. dulu kalau pump dapat 2 botol. hari tu pump nak dapat 1 botol pun susah. cara dia, kena berurut. urut balik point kat belakang badan tu. minum air suam secukupnya. InsyaAllah dalam beberapa hari susu jadi banyak. tapi jangan expect banyak gile tau. just cukup untuk anak.

Baca lagi
TapFluencer

Puan, macamana tau susu badan kurang?