Nak advice macam mana boleh tambah susu walaupun dah start kerja.

I need advice. I start stress sebab entah macam mana nak tambah susu lagi. Susu badan mula kurang dan makin cair baby pun cepat lapar.

6 Balas

Sama. Tapi saya tetap cuba. Naik turun. Nak bg pekat tu saya minum nestum campur susu. Nk tambah tu, pam ikut jadual dan sentuh payudara tu klu masih keras maknanya ada susu belum keluar. Saya guna pam manual untuk keluarkan susu yg terstuck. Pastu memancut2 kluar dan lubang makin banyak. Rajin cuci puting. Kosong payudara. Nanti susu baru proses semula.

dulu sy pun sama .. susu on off .. kejap banyak .. kejap kurang.. alhamdulillah.. try minum air horlick / oat.. susu meriah balik.. kadang tu rasa cm bengkak je. horlick minum suam2 time pagi.. oat ptg dan malam.. try lah . mybe serasi juga dgn sis. 😊

baby sy 2 bln..kerap mragam pon susu jd drop sbb sy dok d umah bdua ja ngan baby..bln dpan kna hntar nursery dh..skang dh cmpur bg susu fm

Kena sentiasa gembira dan pam ikut jadual. Proses pengeluaran susu ni ibarat demand and supply. Ada demand ada supply.

Jaga pemakanan, jangan stress, jaga jadual pam, banyak minum air. Boleh try milk booster juga bila perlu