Nak anak seorang lagi tak?

Anak dah 19 bulan, senang sikit nak jaga. Tapi kadang2 masih penat. Saya dan suami tak pasti nak try baby kedua tak. Saya dah 35 tahun, takut kalau tangguh lagi, nanti susah nak TTC. Macam mana mak2 sini planning nak anak seorang lagi?

21 Balas

Saya 44 tahun ni. Anak 1st lg 2 bln nak 2 tahun. Saya dah tanya ramai doktor. Doktor yg in charge saya di wad bersalin dulu kata; tahun depan (2023) boleh plan hamil. Doktor sebelahnya kata, "kau biar betul, dia czer tu". 😅 Selepas sebulan bersalin, jumpa doktor KKIA untuk rutin cek up post natal, doktor kata, bila anak 1st 1½ tahun, boleh plan untuk hamil. 12/2023, jumpa doktor untuk kawal gula dlm darah, tunggu tepat 2 tahun selepas czer, doktor: nnt kita jumpa balik untuk saya plan kan TTC. Ikutkan bacaan gula, kolestrol, semua terkawal, boleh je nak hamil lg. Risiko untuk hamil lg sekarang sbb czer dan umur (44 tahun). Bulan April ni, buat lg medical check up & plan TTC dgn panduan drpd doktor. 😊 Cuma, saya kena kawal pemakanan sbb dah glucose intolerance, juga kawal emosi sbb kadang penat dgn rutin harian. Teruskan amal pemakanan dan Gaya hidup sesuai utk diri. ❤️

kalau awak mmg dh ready mental dan fizikal boleh je teruskan ttc for 2nd baby. sy ada baby 1st masa usia 30tahun dan 2nd baby masa umur 32tahun. sy dulu fikir mcm awak, faktor usia. jadi takut nk gap lama. nnt bila dh makin meningkat umur takut dh xlrt. skrg sy fikir cukup la dua. sy xdk planning nk tmbh dh. anak jarak dekat sgt mencabar. both aktif. both perlukan perhatian. kalau tanya sy, hmpir burn out. kdg rasa mental health pon mcm xokay. sy mommy yg berkerja dn pjj dgn husband dh masok tahun ke 4.

seusia la anak kita.. puan ready blh teruskan je, insyaallah dpt pahala Nabi suka umat ramai.. sy 32y housewife.. tp sy tak ready lg, dgn yg sorang ni jd bayang sy.. sy tk mampu fizikal & mental.. semalam husband balik lambat ada kerja pun bila duk dengan husband lama sikit tiba2 je air mata ni mengalir, penat emosi dr pagi sampai malam sorang dgn anak.. selalu doa sy dpt sabar yg seluas-luasnya.. bab duit risau jgk tp setiap anak hadir dgn rezeki masing2 dh. ehh terluah kat sini pulak 😆

7mo ago

Sis kena tabah ya...

anak saya pun skrang 19bulan tapi sudah ada adik yg berumur 8bulan lebeh. saya dgn husb alhamdulillah okay jer jaga mereka. cuma ada masa memang penat sangat2. yelah ada masa mereka meragam takdpat dbincang. tapi seronok jugak tengok mereka samasama membesar. ada jugaklah terfikir kalau nak tambah lagi satu tapi dalam masa yg sama nak rehatlah dulu and mungkin tunggu mereka dh besar , baru tambah kot. 😁

insyaallah kalau sis yakin & bersedia semua dipermudahkan. saya pun 43 tahun baru je bersalin anak ke-4 Alhamdulillah rezeki. Gap agak jauh dgn kakaknye 14 tahun tapi sbb yakin syukur ade rezeki lagi 🤗 insyaallah sis boleh lagi tu jangan risau, just jaga lebih kesihatan, mental, emosi ya. Also pemakanan sbb da masuk 40 ni biasa da kategori High risk kalau buka buku pink. Pakar pun monitor lebih.

kalau sis ready and planningnya camtu teruskan..serahkan urusan lain pada Allah..insyaallah dipermudahkan.. saya insyaallah bulan depan beroleh rezeki anak pertama diusia 41 slepas belas tahun tunggu..anak seterusnya jika diberi peluang lagi insyaallah akan diusahakan jugak sebab saya ada 2 embrio lg hasil dr ivf..mungkin gap xleh nak jauh sbb sy xde pilihan lg...buku pink sy pon kategori high risk

Saya rancang nk tambah anak bila anak pandai berjalan. Tapi Allah bagi tepat2 anak Sulong umur setahun. Skrg yg Sulong 15 bulan dh boleh berjalan. Saya pun dh 13w. Time buka buku pun misi faham Saya mmg planning nk timang anak jarak dekat, jadi misi xde bebel yng bukan2.Kalau ada rezeki dapat sepasang pun cukup la dulu. Boleh rest 2 3 tahun sebelum beranak lagi. 😊

7mo ago

Insha Allah. Aminn😊 kena sentiasa positif

kalo pgalaman mengandung dan bersalin sblm ni xde apa2 mslh, mgkin akn excited nk tmbh anak setiap 2 thn.. tp kalo berpenyakit rahim lemah mcm sy ni mgkin fikir byk kali nk mgandung lagi. trauma perih jerih nk dptkan satu- satu anak tu . mmg perlukan masa yg lama utk sedia mental dan fizikal

Kalau mampu physically, mentally, financially teruskan sis. Kalau tak sorang pun ok. I gap 6 tahun sebab mentally tak ready. Dah selesa ada anak satu je tetiba pregnant pulak. Tapi dh ok sbb anak dh besar. Asalkan both of you ready ok je

sbnrnya pada sis juga. kalau smua ok,teruskan je.. ank Kita sebaya.. mcm sy sorg ni pon dah penat sgt2🤣 apa lagi nak 2 dlm masa trdekat..tunggu dia 3 tahun bru sy plan tmbah lgi.