Nak TTC, tapi takut suami akan hilang kerja

Saya dan suami rancang nak TTC anak kedua. Tapi baru2 ni suami ada masalah kat kerja, takut dia akan hilang kerja. Rasanya baik saya tangguh TTC anak kedua kan? Anak sorang pun okay je kan? Saya pun kerja tapi kami tanggung anak sorang (pengasuh, keperluan harian), loan kereta & rumah. Kalau hilang pendapatan suami, mmg akan susah. Saya sedih, tapi tak berani nak cakap kat keluarga saya.

3 Balas

It depends on you both. If you n husb yakin then go ttc. Just sharing, anak first saya dah 3y++ tapi we both takde fikir next baby coz ada dugaan kewangan lately at my husb workplace. We want ttc but we just can't. Rezeki memang dah tertulis but kami fikir amanah and hak anak yang sepatutnya dia dapat at least sama macam our first child (her saving n essential). insyaAllah soon our financial gets stable we will have next baby.

4w ago

Sis memang rasional sgt. Sy bila tengok kawan2 yg mengandung anak ke-2, rasa nak anak ke-2 jugak.

ikut kemampuan awak dan suami. percaya dgn rezeki Allah. anak pun rezeki tapi kena ingat, anak pun amanah besar. kena jaga sebaiknya

ikut pendapat masg2.. tp klu sye, ye sye akan tgguh dlu smpi kewangan stabil..