Boleh ke?

Anak buah besar dan berat umur 7bulan.. Angkat anak buah tapi sakit perut.. Mengandung 5weeks boleh dukung anak buah ke tak? #pleasehelp #ingintahu

12 Balas

pendapat saya, mmg angkat berat ada possibility juga jadi keguguran. meskipun ada yg kata asbab janin xjd. yep usually janin x menjd la asbabnya. tapi possibility tu ada so mmg kne elakkan juga. x salah berhati2. berckp pasal dukung anak sendiri, saya masa awal preggy bulan lps, anak 1st sy suruh husband yg dukung. Ada pernah je sy dukung anak sbb terpaksa tapi skjp2 jelah mcm nk alih dia tidur dlm bilik ke... anak saya lagi besar. Dia dh 2thn. Alhamdulillah boleh jln so no issue. Cuma adakalanya dukung sbb nk jln cepat2 malas ikut pace dia gitu jela so sy suruh suami dukung

Sya pon masa pregnant 2 bulan main dgn anak buah kezen umur 8bulam mcm tu, tp bila makcik saya nampak saya dukung dia tros kena tegur sbb saya tgh ngandung, dilarang angkat bnda berat trmasoklh anak buah yg comel tu🥹kecuali anak sndiri huhu, tp alhamdulillah skrg anak dh masok 3 bulan n bila jumpa anak buah kezen tu dh boleh dukung dia🤭sronok sgt

11mo ago

seronok kan hehe.. anyway lebih hati2 ya hihi..

dukung anak buah ❌ dukung anak sendiri ✅ kan ke pelik tu. padahal kalau anak buah & anak sendiri tu sama berat. still kena dukung kan anak kita. so kt sini nk bgtahu kalau spotting/gugur bukan sbb dukung anak sendiri/anak buah. tp sbn janin tu mmg takleh survive. ada kecacatan genetik.

11mo ago

setakat ni tak ada keluar darah.. masih ada alahan.. inshaAllah tak ada apa2.. mujur tak dukung anak buah..

punca keguguran diawal tremister sebab janin tu sendiri tak jadi. sy masa pregnant 2nd baby. masa tu 1st baby setahun 2bulan. sy dukung je anak sy. sbb bilik sy dkt ats. jd setiap kali nk turun or naik tangga sy mmg dukung dia. kira dr awal tremister sy dukung dia

11mo ago

Setuju. Saya juga mcmni before ni.

Masa awal hamil dulu, dalam 5 weeks rasanya, angkat parcel meja kopi. Malam tu ada diacharge warna coklat. Dalam 3 hari jugak. Tak pasti asbab tu ke tidak. Apa² pun extra cautious ye awak.

11mo ago

oo ok baik.. saya tak ada keluar darah.. inshaAllah tak ada apa2 😁

ats tubuh bdan masing2 kot saya dari anak sdara sya bru lahir saya trimester pertama.. smpai skrg dia dh 8bln saya trimester k3 selalu dkung dia alhamdulilah xde pape..

tolonglahhh jangan..sya pregnant 5 weeks .after dukung anak adik ipar yang masih belom boleh jalan tu.,2 3 hri lepas tu turun drh..and peranakn sya jatuh😥😥

11mo ago

but mmg pntang makn semua..bnda2 bert mmg tak agkt lgsung dh..sebb mak bidan ckp..peranakan sya turun bawah time ngurut tu..tkot kalau tak jaga dia akan turun balik..sakit kalau peranakn turun nie😥sya waktu tu pergi awal sikit je .kalww sya pergi berurut lewt sikit je maybe akan jadi mcm pesakit dia yg dtg sebelom saya..peranakn jatuh smpai tak boleh jalan sebb sakit. kalaw jalan kena pegang dinding and bawah perot.

sebaik nya jngn dukung atau angkat benda berat kandungan pun belum kuat lagi tu risau ape ape terjadi. jaga diri baik baik sis

jgn dukung anak buah , dukung anak tekak je sis . bahaya klu dukung ank buah time preggy ni 🤣🤣

11mo ago

nasib baik tak dukung hehe..

Lebih baik elakkan angkat benda berat klau ada effect sakit sakit badan. Klau xda, ok je nak teruskan 🫰🏻

11mo ago

ok baik tq sis