Hb drop 3rd trimester

Ambik darah 3 kali dah , dari awal memang jenis hb cukup2 (11-12) ... Masuk 3rd trimester turun 10.6 , hari2 tak culas makan ubat ... Minggu ni check up 9.9 pula .. adoi ... Skrg tengah tunggu susu kambing & pati delima beli kat shopee nak start amalkan .. next check up 36w mudah-mudahan naik la hb ... Buat masa ni makan kurma hari2 niat untuk kesihatan diri dn kandungan, semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti . First mom kan kadang2 nangis juga risau tumpah darah masa bersalin, walaupon ada yg kata hb low bersalin ok jeh . Tapi selagi boleh ikhtiar ni , kita ikhtiar la 🥲 sebelum ni makan buah jeh untuk snacking , sebab jenis tk gemar kurma sangat. Sekarang kena suka juga 🤣 memang tak tinggal hari2 atleast 3 biji . Mindset dah standby nak bersalin 37w nanti hahaha tak sabar dah nak jumpa baby . #sajasharing

6 Balas

Saya start trim3 baru naik sikit hb. Sblm ni dari awal pregnant sampai trim2 asyik drop jer. Paling rendah 10.4. Kena ambil drah 2minggu skli. Pastu saya banyakkan makan bayam dan minum susu kambing secawan shari,baru naik 11.6. Ni drop balik jadi 11 sbb susu xrestock lg

sama kes mcm saya. hb drop 3rd tri. saya mkn dragon fruit , bnyk kn vit c sbb bole Bantu penyerapan iron. buat jus sng nk consume sbb saya tak suke nk mkn bnyk2 kli. mnum pomegranate juice takda sugar. kurangkn caffein/chocolate. alhamdulilah check up haritu hb naik. all the best to u.

3mo ago

chocolate, caffeine, calcium kurangkan penyerapan iron. vit C pulak bantu penyerapan iron.

sy pon jnis hb low. .mkn ubat dgn air sunquick atau limau..cuba elak caffein n bykkan mkn mknn yg tggi zat besi mcm jambu batu, hati ayam, bayam..tapi setahu sy susu boleh mengganggu penyerapan zat besi ..mcm mana ye org kata susu boleh bantu naikkan hb ?

3mo ago

Jarak kan susu dengan ubat 2jam

saya mula2 1-4bulan hb ok...masuk 5bulan-7bulan hb drob 10.5-9.9....masuk 8bulan ni baru dpt hb 11.0....

hb sy trun lg even da amik cosmofer 2 mgu lepas..rasa down tgk bacaan jadi 9.9 je hurmmm

Take a good care