Takde sakit tapi dah ada bukaan

Assalammualaikum nak Tanya lah.. Sy ni pregnant dah 39 Week.. Tapi xbersalin lagi.. Dah 2 kali masuk hospital.. Kali pertama sebab bukaan dah 1cm dan Baby kurang aktif.. Pastu dah 3 hari kena tahan wad.. Terus Doc bagi balik.. Lepas 2 minggu.. Appointment dgn hospital sbb kes haritu bru 1cm.. Masa dtg hospital,sy dh 3 hari perut mengeras.. Doc cek terus kena tahan wad sebab bukaan dah 2cm dan keluar lendir dan darah.. Lepastu kena tahan wad 3 hari jugak dan xde contraction, Doc bagi balik.. Sy bru keluar wad 3 hari lalu.. Dan skrg perut mengeras + sakit dkt ari2 + rasa mcm kepala Baby tolak2 ke lubang rahim + pinggang rasa nk patah dan kadang2 ada rasa mcm senggugut .. Sakitnya dtg sekejap2 je.. Xsampai 5 minit pun.. Kadang seminit pun xsampai.. Apakah itu contraction? Patut ke syg pergi hospital? Sy anak First dan xde pengalaman.. Dan sy kalau boleh xnak lah kena tahan wad sia-2 je.. Kalau boleh balik dari hospital nk bawak Baby.. Minggu depan due date.. Minggu depan jugak ada appointment dgn hospital.. Takutnyaa kalau kena paksa bersalin.. Doakan sy ye ibu2 .. Siapa sini ada pengalaman.. Sakit xde.. Tahu2 dah buka 3cm - 10cm ? #firstpregnant #firstbaby

1 Balas

Contraction nk bsalin ni puan..dia konsisten...maknanya semakin kerap...contohnya dlm masa 5minit puan akan rasa perut mengeras dan kemudian hilg sbnyk 3x...dlm tempoh 5minit tau... Jika situasi dah mcm tu blh segera ke hospital dah...