Pengalaman Bersalin

Alhamdulillah saya dah selamat bersalin 29/1/2020 pada pukul 5.38 petang. Induce (37 w 6 d) sebab high bp...mula2 masuk ubat ikut bawah dalam pukul 10pagi tapi xde progress...masukkan lagi satu ubat jam 2 pagi. Sampai pukul 8pagi hanya ada contraction sikit dan biasa sangat. 8.30 doc induce melalui drip guna pitocin...sampai 3.30 petang contraction kuat bukaan 3cm je...doc decide utk czer...so czer lah jadinya. Memang seram nak czer tapi memikirkan sakit contraction tu teramat sangat bila doc bius hilang terus rasa sakit contraction terus jadi lega...tak sampai setengah jam kemudian dah dengar suara baby nangis. Legaaa...nak kata hilang sakit tu taklah tapi excited sangat nak tengok baby membuatkan kita tak peduli dah betapa ngerinya perut dirobek2...dan betapa siksanya menanggung sakit contraction. Harapnya siapa yg belum bersalin tu Allah permudahkan. Jangan takut, hadap je...

74 Balas

alhamdulillah dan tahniah atas kelahiran baby sis..comel sangat..ngeri plak baca pengalaman sis..sy pon doktor monitoring sbb bp..refer o & g doktor cakap saya kene bersalin bila kandungan dh 37 weeks..doktor cakap ibu yang on ubat memang kena bersalin awal..mmg nervous bila pikir tapi positif jer..doakan saya dan semoga Allah permudahkan proses kelahiran baby saya nanti..now baru 22 weeks..

4y ago

Dont worry. Fokus pada kesihatan n baby je. 37weeks tu baby dah matang/full term insyaAllah semua ok

Alhamdulillah tahniah. Cite kita lbh kurang, sy induce ubat kol7.30pg, lps 3jam heartbeat baby drop trus trn LR, msk induce drip, 8jam jln buka 4cm je, heartbeat baby drop bwh 100byk kali, fetal distress, doc trus decide tuk emergency czer...nangis gak la msa dgr nk kena czer, tp kenangkn baby kena redha gak. Alhamdulillah selamat dh sume nya...18hari dh umo baby...

4y ago

Pk kan.baby mmg akn amik mana yg trbaik ...😄

Tarikh bby kite same..sy pecah air ketuban pukul 9.oomlm..bercampur najis bby..smpai hospital check jalan cuma 2cm..masok lebour room masuk ubat pukul 10 bukaan 5cm..pukul 5 doc decd ceaser sebb dah lbh 8jam..takut bby mkn taik..pukul 6.45pm lahir lah puteri ke2 sy dgn berat 3.15kg..selamat berpantang mummy😘

4y ago

Wahhhh..tahniah jugak sis

Tahniah sis...alhamdullillah....bila dgr cerita sis sy pulak jd tkt...harini saya checkup dihospital...33weeks...bp sy naik...doc tambah dos ubat....bila dah terbaca ni tetiba sy jd tkt sbb bila2 masa je sy mybe akan diwarded kan...huhuhu...sis masa bp naik tu detect time checkup ke?

4y ago

Masa tu week ke 35 kalau xsalah. Dah start check up seminggu sekali masa tu and doc pun dah decide nak induce masa minggu ke 38 tp jodoh minggu ke 37 dan beberapa hari dah kena warded. Jgn takut, sy lagi takut biar baby lama2 dlm perut takut jd macam2. Baiklah dia keluar nampak depan mata

Alhamdulillah...tahniah sis.selamat berpantang..sy dh 36w..gdm diet control.so doc dh bg tarikh masuk wad 25/02..induce 26/02...moga allah permudahkan urusan kita semua..aamiin..

4y ago

Inshaallah..baik²..jge permakanan.ikot saranan doc..dh jumpa dietition ?

Mnggu ni dh 37minggu+.ngah tunggu juga contraction..dtg kejap lps tu hilng.x sabo nk bersalin walau dlm hati ada perasaan takut.tp redha je lh

4y ago

Same lhaaa kite .. Prasaan tuh adaa jgak .. Tpy sye bru 36mnggu+

Pengalaman kita sama . Sy bersalin mse 23/1/2020 . Tpi Alhamdulillah sy bersalin normal . Bukaan last minit 😊 smoga mommy n baby sihat slalu 😘

Alhamdulillah tahniah sis.. comelnyeee baby 😍.. harap2 saye bersalin nanti Allah permudahkan segala urusan.. aaminn

4y ago

insyaAllah moga dipermudahkan

Tahniah sist..slamat berpantang...btul..sakit brsalin tu mmang xdpt dcrtakan bgaimnaaaaa ksakitan dy tu...hanya Allah sja yg tw

4y ago

Betulll...seksa dan masih teringat ingat huhu

Alhamdulillah tahniah sis.. Sy skrg pn dh masuk ubt kali ke2..bukaan bru 2cm..esk last masuk ubt..mnta2 cpt la bukaan jln tu

4y ago

Macam mana sis? Dah bersalin ke? Moga dipermudahkan