Buka buku pink..

Alhamdulillah... Pagi nie dh pegi kk utk buka buku pink.. Mggu depan dah kena minum air gula & jumpa doc.. Family ada sejarah kencing manis.. So, kena check.. X pernah scan baby lagi.. Harap sangat semuanya ok & baby sihat di dalam kandungan hingga melahirkan nnti.. Aamiin3x.. Hari ni dah 8w6d.. Ada tips tak nk minum air gula nnti supaya x muntah.. Risau jugak ni..

Buka buku pink..
28 Balas

Xde tips..preggy ke2 ni xtau plak kne mnum 2x..huhu..alhmdulillah sume cntik bacaan gula.takut jgk klau sgkut sbb jarak hamil dr yg 1st 5tahun stgh.. bab ni mmg kne jga betul. Xnk ada komitmen ngn klinik byk kali sbb sya bkerja. Cume sya bleh bg mnum skali teguk..jgn pk air tu manis sgt.. Lps mnum tu sya trus xbyk ckp...balik rumah sya baring main henfon..sbb xleh tdo..jgn layan tekak...jgn byk ckp.. itu saya la..org lain xtau mcm mna.. gudluck sis..

sy dh minum air gula dpt perisa yg ori minum pns2 pulk tu..then result ok tp still kn minum lg untuk double confirm..mcm tmpt test dh..kwn sy semua skli je😭sblum minum tu nt dia ajr kn puasa dulu. so time minum tu dh haus sgt. telan je ..bila rsa nk munth stop dulu relaks pstu smbung minum lg cpt2..yg pnting jgn fikir sgt nt lg loya

Sya minggu lepas 1st time mnum air gula,msa tunggu no.giliran tu kebetulan sya tekak rasa kering nk mnum air..msa mnum air gula tu,sya mnum sikit2 smpai habis..lepas tu sya sibukkn diri dgn main fon..alhamdulillah tak ada muntah

minum air gula ni utk apa ye sis? sbb saya dh 18 week.. takde pon kene minum air gula.. sbb saya ada penyakit anemia ngn kencing kotor.. dtg klinik just ambik darah ngn air kencing je.... mohon terangkan sis #firstbaby

4y ago

Minum air gula ni ad byk reason why. If ada fmly history kencing manis, biasanya Dr akan suruh minum. Orang yg bila check blood and gula tinggi, gdm la biasanya kena minum. Orang yg umur 30 thn keatas kena minum even dia clean, fmly clean xde kencing manis. Orang yang tak kena minum ni biasanya umur bawah 30 thn and result darah ok, xde gdm. My experience with biras2 lain, kami x pernah minum sebab semua pregnant before 30 years old and xde fmly history kencing manis.

Lepas minum air gula kena tunggu 2 jam.. sebaik ye bawak berjalan keluar kan peluh supaya gula dalam darah rendah mase amik darah result kedua.. kalau sis baring atau tido takut sis muntah sbb perut kosong tak makan

Saya jenis suka benda manis jadi bila minum air gula tu takde lah rasa teruk sangat. Saya minum sikit sikit & layan je lah rasa dia. Tak mampu nak minum seteguk terus, banyak tu satu mug 😅

Sama la sy minggu dpn kena minum air gula..in sha Allah moga dipermudahkan..masa 1st preggy dah lupa mcm mna minum air gula sbb masa tu redo je.telan sekali gus.x muntah.sbb tarik nafas masa minum..

Minum sekali teguk je sis..jgn minum.sikit2 nt.lagi loya...p awai2 pg dapat suam.x terasa sgt pekat air gula tu huhu

Sy pn bru buka buku pink selasa lepas.. Dia kta mnum air gula msa 20weeks nnti.. Pelek.. Kwn2 sy smua dh mnum..

tip xde..tp saya bawak minyak cap kapak..hehehe..pas minum je trus ltak minyak tu skit at hidung jgn bg loya.