Sunat baby lelaki

Alhamdulillah anak kedua dikurniakan baby boy... Lately sy ada bincg dgn suami ttg hasrat sy nk sunatkan anak ketika baby lg... Dan suami sy kata ok.. Cuma sy masih nk minta pendapat ag, sbb sy kuatir mungkin ada bnd yg terlepas pandang dr sudut kesihatan.. Ada x sesiapa yg sunatkn baby boy ketika baby lagi? Boleh kongsikan pengalaman x? Terima kasih

5 Balas

Menurut pandangan saya pula, saya lebih selesa biar anak besar skit. Sebab saya fikir susah kalau nk pakaikan Pampers atau nk dukung dia. Tak ke sakit ke? Pastu cmana pula kalau dia buang air? Klu budak besar kita ikat kain pelekat, baby kalau buat gitu juga bertaburan lah najis. Tak gitu? Pastu sy takut lps baca kes ada doktor tersalah sunat bayi. Sbb terlalu kecil, Dr terkerat lebih isi. Tak pasal budak tu cacat sampai besar. Sy tak berniat nak takutkan. Sbb ini hanyalah pandangan saya pasal saya juga ada anak bayi lelaki. Mak mertua sy nk sy anak sy sunat awal tp saya dan mak saya tak setuju.

3y ago

Saya pun asalnya fikir macam puan tapi lepas dah buat sebenarnya tak sesusah yang difikirkan. Lepas sunat je Dr dah bagitahu pampers kena kerap tukar & pakai longgar. Tapi bukanlah sampai tahap bertaburan najis sebab baby punya bird pun bukan besar mana sampai nak longgar sangat gitu😅 Alhamdulillah semua tu dalam 3-4hari je. Pastu normal dah😊

Saya sunatkan anak masa umur 2bulan. Alhamdulillah sangat senang jaga. Anak menangis masa proses tu je lepas tu ok. Takde meragam ke apa. Tak sampai seminggu dah kering dah. Sekarang anak dah 2y5m alhamdulillah elok je kulitnya takde la macam orang kata tertutup semula ke apa. Yang penting lebih bersih.

3y ago

yeke. alhamdulillah.. senang hati skit... tq for feedbck

Rasanya lebih bagus kalau sunat baby lagi, senang penjagaan. Saya pun nak sunatkan masa anak baby lagi tp husb taknak pulak, sbb dia suka anak2 rasa pengalaman tu masa besar sikit lebih2 lagi suasana dekat kampung 😅

bole je puan, selagi ank belum meniarap bole bwk bersunat, mudah nk jga seminggu dh baik. ank pon fully susu ibu kan. cpt baik. jgn risau tgapan negetif luar ye. klu pn berhasrat nk sunatkn ank awl xde mslh👍🏽

3y ago

terima kasih feedbck.. mcm nervous plk... hihihi

dekat kg kmi org...bila dh umur 12 thun bru sunat