Juadah berbuka

Air tebu bole minum tak? Ka mitos semata. #9week

24 Balas

Saya pon teringin masa mngandung haritu..tapi xberani walaupn ada yg ckp mitos ..bergantung pada bdn masing2..tapi xberani try..sebb takut kalau try tiba2 jdi apa2 mnyesal xsudah..sebb dgr byk dah kes..tapi ikut bdn seseorg jugak cuma kalau jdi apa2 hmm..yg tau la tebu tu tajam tapi ada jugak yg minum xjdi apa..atas org..ayaq klpa pon ada yg ckp xleh kn..tpi sya boleh minum..try pn dh pertenghan..lpas tu bila nk dekt beranak lgi kerap minum..sebb bdn pns sama..haha..durian pon sma..sebb teringin sgt saya try nk dekat2 lahir..pendpat sya..

Time pregnant ni, mkn je apa nak mkn, minum je apa nak minum tp kena beringat dan berpada2. Cukup sekadar melepaskan keinginan/kempunan. Hormon time pregnant ni memang x stabil so normal kalau tiba2 rasa nak itu nak ini. Ada org x boleh mkn/minum sesuatu tu, ada org x ada masalah. So semuanya bergantung pd penerimaan badan masing2. X boleh percaya sangat apa yg kita dgr atau baca. Org ckp x boleh mungkin sbb badan dia x boleh terima apa yg dia mkn/minum. X semestinya badan kita pun akan sama mcm tu. 😊

first bukak puasa sy dh bedal air tebu cukup ii setengah jug 😂 tpi dh 35 minggu... teringin sngt nk minum, bnde dh ada depan mata, sy bedal puas ii... alhamdulillah sy okey cuma lepas makan tu sy ting tong mabuk skjp... gelojoh dh lh first puasa , tetiba minum air sejuk manis... x minum air masak dlu... so far okey je , klau org lain nk minum kne berpada ii lah ye... sbb bdn kita x sma, lagi ii klau kandungan msih baru lgi

sy xtahu mitos ke fakta pasal tebu tu. kalau ikut perubatan tebu mmg gula tggi. tp sy spnjg hamil mmg elak minum tebu sbb mak sy bidan bersalin dia xbg sbb tajam. boleh gugur katanya. so sy ambil pendekatan tuk tidak minum tebu. beringat pun kne ada. takut pulak bila da minum sy x sedar dri minum byk da sangkut pulak gdm. ikut individula ikut suka nk minum ke x.... tp kalau sy mmg sy elak. hihihi

sy mmg x minum air tebu sbb gerd sblm hamil.. mak sy bidan bersalin kat kg mmg dia xbg minum tebu. sbb dia kata tajam lg satu gula mmg tinggi pun.. sy xtahula org lain mcm mana. tp kalau sy mmg sy elak tuk minum air tebu.. yela kita anak pertama. kdg2 risau tu melampau2. pnh tnye dr boleh je minum tp diri sendiri ni yg jd takut dan was2. hihihi

2y ago

Iya la, ada gerd ni byk nk kena jaga.. Gastrik pun dah rasa sakit.. Inikan pulak gerd..

boleh saje. apa apa makanan boleh saje asalkan tidak berlebihan. kurma yang penuh kahsiat pun kalau berlebihan boleh memudaratkan... saya masa mengandung makan je apa apa yg saya nak, air gas pun saya minum ja 🤭 tapi tak berlebihan laa. macam makan/minum sekali lepastu tkde da.

2y ago

dia yang jadi masalah kalau orang tu ada gerd ka gastrik ataupun allergic. mmg la takleh minum , lgi lgi tengah mengandung.

hye sis..tgk badan individu..sy minum okay..makan nenas okay..tp bukan dlm kuantiti banyak..bukan 1 jug, bukan sebiji..hilangkan teringin je..secawan dgn 2 potong je..yg buat pajeri pon sy mkn..Alhamdulillah okay..

Saya baru je minum air tebu ni ha. Memang sedap haha! InsyaAllah tak ada apa2. Rasanya org tua larang sbb tebu kn manis. Tp zaman sekarang ni, air gas lg manis dr tebu. Sy skrg dh masuk bln ke-5

alhamdulillah setakat sy mengandubg mnum air tebu.. makan nenas semua ok tapi berpada saja sebab air tebu tu manis.. kalau xda gdm blh la mnum buat rasa2 lepas tekak org kata..

Buat lepas tekak blh sis.. apa pun kita ambil walaupun kita xmengandung ni sebenarnya semua kena berpada-pada.. bila dah mengandung lg kena beringat. mkn/mnum la seadanya..