Nak jwpan jujur. Sapa sini 'pantang' cara doc imelda? Mcm mana penerimaan bdn korang?

Ade x sini yg ikut cara doc imelda tu? Masa saya pregnant saya bnyk aju soalan dkt sini. Rata² semua ikut cara doc Imelda, makan je apa yg boleh selagi x alergik( dlm pantang). Penerimaan badan korang mcm mana? Soalan ni khas utk mak anak 2,3,4,5 gitu senang kata yg da merasa cara pantang lama + cara pantang moden. Saya salah sorang yg ikut cara doc imelda. Sbb saya berpantang sendiri kali ni. So mls nak stress². Nak happy², x nak rasa tertekan dgn "susah nye nak cri mknan pantang" Sbb lps deliver bby masuk nicu. So saya punya masa bnyk habis atas jln. Jarak ke hsptl je da sejam.. Jd masa awl2 tu mmg beli je la.. xlarat nk masak, bdn penat. Masa 1st day lps deliver pun saya da start mkn mknan hsptl(gov) saya stay 3hari.. tiap hari mmg ayam. Saya makan je apa yg dihidangkan, ayam tomyam, ayam kurma, ayam 3rasa, ayam kicap semua saya bedal. Sedap semua nya.. Alhamdulillah saya ok.. Luka semua ok.. Badan pun ok.. Masa tapau pun, suh husband tapaukan nasi ayam je senang.. Yela mana nk cri nasi cmpur pukul 2-3ptg.. Tak pun ayam penyet je. Cuma sambal saya xmkn la.. Ni bila makcik saya dpt tau, huh sy kene bebel berdas².. Bila hari ke 10 saya start msk sendiri. Saya ada msk sup telur, sayur campur ltk cendawan.. Yang saya perasan, lps mkn cendawan, area perut rase mcm sakit² mcm angin tu.. Saya xde alergik. Mybe bdn xleh terima kot.. Lps tu tembikai, bdn saya kalah, sejuk gigil2 badan saya.. Kalau mcm pedas tu, saya& baby boleh terima masakan yg pedas sikit. Sambal2 saya masih x berani.. So kadang ada betulnya org tua xkasi mkn cendawan & tembikai tu.. mybe pd sesetgh org dia ok.. Pada saya, saya x boleh. Saya ni smpai kene label degil dgn makcik² saya. Ikut kepala sndiri kata nya. Saya balas balik. Takyah la bebel², klu tlg masakkn ke, anto lauk ke xpe.. Ni kita pantang sndiri ikut cara kita la.. hahaha Masa pantang ank 1st mak sendiri jaga, mmg ketat.. Yelah mcm org dlu².. Tapi stress tau lps deliver dkt hsptl mkn nasi lauk bilis je.. Nak hadap 44hari masa tu tuhan je tau.. ini itu x boleh..

29 Balas

Saya. Pantang anak pertama stress sebab pantang dengan mil sampaikan kerap saya nnagis & termenung cakap kat husband yang saya lapar sangat sebab menyusu. Nak makan “blablabla” mil tak bagi. Since then husband seludup makanan letak dalam bilik tidur. So tiap kali saya bangun menyusu anak, saya boleh snacking. & susu saya terus bertambah banyak. Anak no 2 pantang sendiri ikut cara dr imelda & tradisional (urut & mandi herba). Happy dari awal sampai habis, susu pun alhamdulillah banyak. Baby. happy. Saya pun happy. Badan takde opposite reaction walaupun saya makan kobis ke, ayam, atau minum ais & ice cream. Dari segi berat badan. Duadua jenis pantang ni lepas bersalin badan saya kurus ke size s balik. Sebabnya memang menyusukan baby kerap.

8mo ago

Bab makan dia strict sikit 🥲 banyak tak boleh makan. Bila tengah malam lapar sebab susukan baby, contoh nak makan roti alas perut pun tak boleh. Awakawal pantang air pun sukat tapi lps husband cakap kat mak dia yang saya kena minum banyak air, baru dia tak sukat air. Tapi makanan memang banyak husband seludup bawak masuk bilik tidur kitorang 😂