Hai…sy akn melahirkan secara elective czer pada 19/6/24

Ade tips untuk baby keluar tanpa ade kuning?

16 Balas

anak sulung sye jaundice 7 hari . 5 Ari at ward . 2 hari balik + jmpe nurse tuk cek kuning , teros tkde alhamdulillah . sye rse memg semua anak akan Ade kuning tu , cuma beza tggi dgn x je . moga dipermudahkn urusan awak ya . sye pun bersalin anak kedua 21/6 ni . 14/5 aritu smpi arini at ward sebb Nadi laju ttbe . diorg smpi skrg Cari punca kenpe 😌

4mo ago

kalau yg 14/5 aritu sebb Nadi laju . stakat ni dpt thu jantung dgn paru Ade air . tp x byk + risiko lagi lah . 2/6 ni appointment o&g . nk thu keputusn darah cmne . harap2 tkde ape yg series la . sakit tgn smpi bengkak2 , kne amek darah sne sini

semua bby lahir xkira brp minggu mmg akn kena jaundice. yg beza cuma tempoh sahaja. klu bby ats 39w kebanyakan jaundice sekejap sbb organ dh btul2 matang. bwh dari tu bergantung. ank sy sulung lahir 41w, jaundice 5 hari. adiknya 38w, sebulan jaundice.

4mo ago

Yaa betul.. Anak sulung saya 40minggu..sehari je kuning.. Yang kedua 37 minggu.. Sebulan kuning nya.. Hahahah

5 org ank semua kuning...Tp xpnh smpi warded...Sy bg susu fm atas saranan doc..Sbb ank sy minum susu sy xberak2..jd kuning pon xturun2...Selang seli je bf dan fm..2x bg trus drop..2x bwk cek..trus discaj xperlu bawa lagi..Semua ank mcmtu.....

Sy darah o dgn husb. For pregnancy and lactation sy minum susu kambing. Anak twins keluar preemie 36 minggu, darah o juga. sorg kuning sehari dah turun, sorg takda kuning. Tak tahu sebab susu atau apa tapi boleh cuba kan 😊

SIL saya anak2 dia 4 orang semua lahir tak ada jaundice. tapi yg last baru bersalin ni ada pula. katanya sama je dia jaga masa preggy apa semua, jadi tak sure lah sebab apa 😅

skrg mmg susah nk jumpa baby yg lahir takde kuning , mesti akan ada kuning walau xlama ikut tips apa pon tetap ada lebih2 lagi klau ibu/ayah tu darah O

Tiada tips. Semua manusia ada kuning. Bacaan tinggi atau tak je. Doa mudahan kelahiran selamat, puan dan baby sihat wal afiyah. 🤲

mak sy cakap elakkan mkan yg gulai2 bersantan mcm tu, tp xthu la tu. dan amalkan minum susu kambing. sy pun bru 33w firstmom. xde pgalaman lagi.

4mo ago

Ya, ipar sy x kawal mkn pn msa pregnant. Mkn/mnum je smua, ank dia lahir msa 39w. kuning cuma 3 hari je. Rezeki masing2

ada tips ke utk kuning rasa mcm xde. sy dlu branak twin sorg prolong jaundice sorg tak kena jaundice.