Cakap banyak kali pun buat jugak

Ade tak jenis mak ayah yang suke sangat suap cucu macam2 time cucu belum masuk 6 bulan lagi ? Saye letih dah nak tegur bende yang same. Anak saye baru 5 bulan 2 minggu and fully susu badan. Kalau tengah makan ke ape mesti die cecapkan sikit makanan dekat mulut anak saye. Haritu die cecapkan coklat dekat anak saye, bile saye tegur die cakap sikit je. Tapi bile depan suami saye dieorg tak berani pulak nak suapkan ape2.

15 Balas

tenang sis... 😃 😊 kalau sis nampak diorang suap baby sis.. sis tepuk Tangan dia sis 😄.. ckp la.."ehh jgn no no...belum lagi masa dia nak makan..nnt dh boleh makan Haa bagilah..".. sis kene tegas .. ada sebab kenapa ya 6 month above baru boleh feed solid.. itu pun puree and makanan lembut sahaja. Sebab baby punya usus and digest system belum fully matang ya...coklat or bende pedas bawah setahun cannot ya sis.. coklat contains dairy (bahan tenusu).. berlainan dengan susu khas formula utk baby ya...hmmmm org tua dulu dulu diorang tak berapa ambil berat mengenai bab ini.. ada kes yg teruk selepas mengabaikan ia.. ade kes yg luck selamat dari side affect dia.. Jadinya utk kita ibu kepada baby kite ..nak kan ketenangan and keselamatan utamakan anak dulu ya...if diorang buat bende yg sama berulang.. sis prevent juga berulang kali ok sis.. jgn give up.. ❤️.. saya cakap base on pengalaman saya ya..my mom kerja bahagian O&G ni dah berpuluhan tahun and dah retire pun.. banyak ya kes anak bawah 6 bulan diberi makan masuk wad ya sebab masalah usus. Good luck ya sis don't give in and don't give up.

pilihan dekat tangan awak & suami. kalau awak pilih takut mil berkecil hati if ditegur kami xboleh nk buat apa. kami boleh dgr luahan awak je la. nk bg pendapat pon mcm xguna sbb awak xberani buat. if sekarang baby awak dh disuap mcm2 takut kemudian hari baby jadi picky eater awak yg pening. sebab baby dh dikenalkan terlalu awal dgn mknn manis. dan usus baby masih tak kuat. baby juga boleh terkena diabetis kalau tak dicontrol. yg nak merana bila baby sakit nnt adalah awak. mil confirm lepas tgn mcm sy mmg sy cakap dh dekat mak, mil and suami. xboleh bg gula & garam. nak bg baby mkn tggu dpt kebenaran doctor dulu.

Dgn org tua ni payah sikit. Sbb diorg ni ketegaq x boleh nk cakap, tapi klau sy, sy bebel je. Buka video ada ank org meninggal sbb bg mkn itu ini ke. Biar buka mata sikit. Diorg ni bukan apa, diorg x terdedah dgn kes2 mcm ni, kita skrg bnym terdedah dgn benda mcm ni sbb ada social media semua, so senanv dpt info. Zaman dulu kuranv diberi pendedahan. Info pun susah nk dpt. Sbb tu diorg xde ilmu pengetahuan. Dan lama2 jd degil😂. Tapi sbg anak kita jgn putus asa utk bgtau mak bapak kita yg degil ni😂, utk kebaikan anak awk jgk sis.

Takde cara lain selain daripada tegur secara berhemah. Dua2 kena main peranan. Awak dan suami kena bekerjasama, tunjuk pada mak ayah, in laws, orang luar yang u guys ada prinsip. Kalau harapkan awak sorang je yang tegur, susah sikit sebab diorang akan anggap kita tak serious. Suami pun kena sama2 tegur, baru diorang tahu yang 'Oh cucu aku ni tak boleh buat sebarangan, nanti mak ayah dia bersuara'. Some families 'Ala mak dia je yang lebih, bapaknya tak cakap apa pun'. Bila ada persepsi ni tu yang orang tak anggap kita serious.

if u tknak start lagi bagi makan then no choice u kena defend la ank u. monitor everytime mkn jgn letak ank kat meja makan tu. memang kena tegur even penat. kalau tak mmg org suap ikut suka. bg sy la kan nak suap pun agak2 la . takan suap coklat? seriously? takan suap apa makanan yg kita org dewasa makan bg ke baby? huhu but depends la ank u. klau anak i mmg i dah amuk kan je even la parents sendiri. sbb makanan yg disuap tu pulak mmg tak sesuai utj baby

sy masa bawak baby balik dlm hari sy da tegur and warning mcm2. cthnya: xbole cium ank kat muka, hanya bagi susu sampai usia 6 bulan, sy berkeras xnak pakaikan barut and mittens, Xnk letak bedak or losyen. sy bgtau siap2. bapak sy nak bagi air haritu sy jerkah. sbb Tu mmg Cucu dorg, tp anak sy. esok sakit sy yg kene mengadap sy yg kene bersusah. dorang2 NI setakat dtg ziarah melawat balik je nanti. belum tentu bagi ziarah bg duit ringankan beban nanti.

4mo ago

Betul!!! Saya pun pernah berkeras taknak pakaikan bedak untuk newborn saya Lantak la orang bising ke apa hahahaa anak saya kot.. jadi apa-apa bukannya orang lain yang tanggung.. nii mak dia ni la kena hadap hahahaah

kalau sy time tu jgk angkat anak jauhkan dr org tu. mcm sy dulu pernah kt kg sy kat dapur anak dgn inlaw kat depan, tiba2 dgr lagu budak main kat tv, terus sy gi depan amek anak bwk gi dapur je. sy kata jom makan dgn ibu. padahal bkn nk ajak mkn pun. kalau perbuatan tu kurang ajar, org langgar boundaries yg kita set kt anak tu tak faham bahasa lg2 dah bagitahu..

sama mcam sya sis ..sya tiap kali balik kg family belah suami siap suap manis2 lagi .katanya alaa boleh mkan dah 5bulan ni bgi laa rasa skit2 ..geram btoi sya rasa mcm gagal tau jadi seorang ibu ..nk tgur takut brkecik hati .tapi xkan laa deorang xpkir psal ni deorang pun ada ank jgak .rasa nak nangis,marah semua ada .bnci btoi dengan sikap deorang tu ..

4mo ago

nampak mcm simple. tp kemudian hari awak yg susah. awak yg kena bertegas. anak awak boleh jadi picky eater. dn buah pinggang baby boleh terbeban. risiko baby nk kena diabetis pon tinggi ya

Klau awk tak selesa confronting, apa kata awk peluk je anak pastu nampak diorg tgh makan ke apa bawa lari je anak. Kalau kat restaurant duduk dlm kete susukan anak sampai dia tidur baru awk keluar. Bukan apa maaf cakap org mcm ni ckp byk kali pun tak faham bahasa. Awk kena take action lama2 diorg give up lah

kalau sy..hurmmmm sy ok je😅😅 tambah kalau mak ayh kita sdri ..kita boleh je tegur..tp sy jenis mak yg xla ikut doc sgt..hahaha...5bln lebih tu da blh da bg sikit²....kalau sy la...kang org kecam pulak😅 kalau awk xbg awk ckp je dgn mak sbb awk ank awk lebih tau cara nk ckp..

4mo ago

Nohh coklat takpe ek. Hehehe