Kencing kotor ..

ade sape2 mgalami mslah mcm sy x .. kencing kotor .. protein dkat 4+ .. sngatt tggi .. ade solution x nk atasi mslah nie .. ?

21 Balas

Dr open buku pink mmg persistent protinuriea apa tah nama dia hehehe... Sampai tukar KK masa tu dh 26mgj x silap kencing ok dah xthu ah sbb apa ok mungkin rajin mnum air masak. Tapi start 32mgu lepas kencing kotor balik... 3+ blood pon 3+... Dh try mnum barli smua tu still kotor. Sampai kena scan buah pinggang, jumpa scog lagi... Penat rasa bila kena kerap pergi KK je... Selasa ni check up, tgoklah mcm ne ok x kencing tu... Doktor xde bg ubat apa² utk kencing kotor ni eemm xthu lah tp ada precribe aspirin, kata dr. utk drh tgi bukan utk kencing kotor... Spnjg hamil ni mmg ada drh tgi dan kencing kotor....

Akk minggu lepas kencing kotor n ada protien 26w..nurse minta balik rmh minum air kosong byk2..pastu dtg cek pulak di kk ptg tu jgk..x blh hari lain...ermm dlm masa 3 jam akk minum air sejuk lebih dr 1 liter sampai x larat dh nk kencing dlm masa 3jam tu..cek2 alhamdulillah bersih terus..memang kita preggy ni kena minum air byk..tp bulan puasa ni tau2 lah..camne nk bg cukup 2 ke 3 liter sehari.

sy dh 2 kali kena kencing kotor. siap ada nanah & darah lg 😢 bila nk kencing jd sakit, keluar pun sikit2 je. lpstu 5min sekali plk ke tnds. tp alhamdulillah tiap kali kena sy beli ubat dkt farmasi. ubat yg larut dlm air tu. sis cuba ya. sy minum tu 2-3 hari dh sihat ☺️

Minum banyak air masak atau jus buah2an pure tanpa gula, elakkan makan makanan masin atau ber-ajinamoto sebab garam atau ajinamoto halang air keluar dari badan & kalau boleh elakkan berhubungan intim bersama suami sampai kencing kotor sembuh.

Mak dgn MIL sy selalu galakkan minum air kelapa (selain air kosong)esp dh start 2nd trimester. Boleh elak kencing kotor n bacaan gula pun insya'Allah cantik🙌, since sy pn ada gdm (control diet)

Saya pon last appoinment check kencing kotor. Tapi doctor bagi ubat serbuk yang larut dalam air tu, x silap nama dia urinal kot. And kena kerap2 minum air kosong

Warna air kncing kuning pekat x.. Klw sy, mnum air bnyk2.. Smpai agak jernih.. InsyaAllah ok..pstu mkn smua ubt yg dr bgi.. 2x kena kncing kotor tym pregnnt dlu

Kurangkan pengambilan daging merah. Minum air kosong dan teh o tanpa gula. Banyakkan mkn sayur sawi. Ni petua sy kurangkan protein dlm urine.

Saya pernah kna kencing kotor sampai sakit pinggang sgt². Sakit yg x pernah saya alami. Sampai kna warded masuk antibiotik bru ok.

saya penah kencing kotor, cuma banyakkan minum air kosong ikut yg dicadangkan doktor. kurangkan pengambilan gula