Susu low fat masa gdm

Ade mommies gdm yg ade experience ke mnum susu low fat dutch lady masa pregnant. And after bersalin dh takde gdm. Mohon sharee pengalaman. Terimakasih mommies

2 Balas

Sebenarnya kan semua susu haiwan ada gulanya tersendiri iaitu lactose. So, bagi yg nak kawal gula dlm darah, tak minum susu haiwan. Nak minum juga, minum susu full cream, no added sugar. Atau minum susu soya/ badam yg no added sugar. Kalau nak minum susu sebab nak sumber kalsium, boleh makan Greek yogurt, keju yg no added sugar atau daun kari. Lagi 1, nak Pastikan bacaan gula dlm darah ni samada semasa hamil atau tidak ialah jaga pemakanan seumur hidup. Boleh follow group FB Kelab Pesakit Kencing Manis / Diabetes. Ramai ibu GDM dan lepas bersalin berjaya kawal gula dlm darah.

12h ago

tenkiu puann for the infoo

sis dh jmpa pakar pemakanan ke..??susu blh jea minum sis,jnji susu putih,klau yg coklat atau strawberi ke x di galak kn,mcm sy sy minum susu rendah lemak brand HL,sehari blh jea minum 2kali pagi msa sarapan,dgn mlm sblm tido..

11h ago

sy blm brsalin lgi sis,due date thun depan bulan 1,sy ni pun sbnr nye x thu laa ada kencing mnis ke x sis,sbb sblm mengandung doc sah kn sy ada kncing mnis...doc on ubt metformin untk kncing mnis,tp sy x blh mkn ubt tu,bila mkn ubt metformin tu sy ada pendarahan,means bila sy buang air besar najis brcmpur dgn lendir darah..so doc stop kn ubt,sy just jaga mkn...lepas pd tu sy mengndung...nurse kk kata x perlu minum air gula sbb sy mmg dh ada kncing mnis,sy just monitor BSP jea,then baru² ni jmpa pakar,pakar tgk bacaan BSP sy dia kata ok terkawal n normal,pakar ckp sy mungkin xde kencing mnis,tp mcm mna doc klinik kesihatan blh sah kn sy ada kncing mnis,lepas tu doc suruh nurse turun bawah ambek result keputusan darah sy yg thun lepas punya,means thun 2023 dia tgk bacaan darah sy msa puasa 5.4 bacaan normal org yg xde kncing mnis,tp x thu mcm mna doc blh sah kn sy ada kncing mnis,dekat kk bulan 8 baru ni sy ambek darah bacaan darah/gula sy 5.3 mmg bacaan normal,tp di sbb kn doc klinik ke