Pregnant 27minggu

Adakah normal kalau saye picit2 breast, kat nipple dah keluar susu? Saya mmg mengalami sakit di bahagian breast sejak minggu lepas, saya urut2 guna sikat, tapi lepas 4 hari bila saya picit breast, keluar susu. Adakah normal?

10 Balas

kalau da keluar susu ni elakkan la picit. sbb tuh kolustrum , elok utk baby nanti. tapi kalau awak mmg sakit breast ni taktau mcm mana, kena tamya doktor buat apa.

normal. sebelom bersalin mmg breast da produce susu. jgn picit. cuma perlu bersihkan puting sbb takut susu keras2. saya da ada keluar air2 kat puting tu waktu 16w

Seeloknya cuci je puting sis.. syg sbb ada kolustrum, baby lps lhir nt trus misi akan bg kita utk skin to skin ngan baby kita. Byk khasiat kolustrum tu..

normal wak. tp jgn dipicit2. biar je mcm tu. xpayah urut ke picit ke. bersihkan je sekitar areola pakai kapas n minyak zaitun

saya baru 18 week pown da ad susu kluar sikit, prasan baju basah .. then ingatkn kena air ap, rpanya kt nipple da ad susu

normal tp jangan picit sis ..cuci je bahagian puting guna air suam dan kain lembut

terima kasih semua atas nasihat. semoga dipermudahkan semua urusan ibu ibu 😘

normal je tu dia,saya pon ada jugk klur.bila picit picit..saya dah 28w 1 hari

Normal sis.. Tp jgn picit2 tu kolustrum sgt elok utk baby byk khasiatnya..

Jgn picit sis,,lap2 dgn air suam,bgus la awal keluar air susu😊