kegemokan

Adakah kegemokan blh menganggu sistem kesuburan ...saya pernah berdeit tp selera mkn msh tinggi...ada tak cara UTK mengatasi perkara tersebut...

3 Balas

Ada sesetengah orang berbadan besar subur terutamanya yg jenis aktif, dan memang ada yg x subur. Kalau kita jenis x subur, kena kurangkan lah berat sekurangnya 10% dari berat badan kita yg sekarang. Even turun 3,4 kg pon ade yg terus lekat, x sampai 10% dari berat badan tu. Cuba try diet yg lain kalau yg pernab buat sebelum ni x jadi. Kawan sy buat eat clean, makan 5 kali sehari, dari sebesar2 badan, memang slim dan terus lekat lepas tu. Dan bukan buat crash diet. Badan kita dan badan dia tak sama. Kita kena faham badan sendiri. Mcm sy, bila berat sy naik, confirm period memang akan ting tong dan memang xde telur pun dlm ovari. Nak tak nak kena turunkan berat ke ideal weight.

4y ago

Jangan terus target 80 sbb pada sy moral boleh jadi down. Mungkin boleh target 90 dulu untuk starter. Pastu bila dah sampai 90, aim plak 87, pastu slow2 sampai 80.

Sy tak pasti tp dr pengalaman sepupu n kakak ipar sy la..sepupu sy bdn besar..80kg lebih berat nye..5 years die cube utk hmil xlekat2.. then die cube berdiet n exercise.. brat bdn die 72kg bru lekat bby..now same2 preggy dgn sy..

Sy pun chubby..alhamdulillah lekat...mkn folic asid je pun

4y ago

Foward..sy mkn seminggu je lekat dh..