pernah makan ubat tambah darah ni tak? Knp sy mkn pinggang belah kiri kerap sakit, pastu loya2

Adakah itu normal

pernah makan ubat tambah darah ni tak? Knp sy mkn pinggang belah kiri  kerap sakit, pastu loya2
14 Balas

kadang klinik kesihatan ada 3 jenis obat je... tu pun obat yg kita tk bleh nak telan msti pening atau muntah.... terpaksa beli kat farmasi je obat yg elok. klau orng yg tk mampu tu than jelah siksa nya telan obat klinik kesihatan tu... sya yg tak berduit nieh pun terpaksa hbis kan duit untk beli obat kat farmasi sbb tk nak muntah pening 😅,. kenapa lah klinik kesihatan tak sedia kan obimin ke maltofer ke 🥲

zincofer..mmg rmai xblh nk telan,sy lps telan muntah,nurse bg tips xnk bg mntah mkn mlm sblum tido 2 jam lps mkn n telan dgn air sunquick pun sy xblh,xsmpai 1jam terus muntah,sempat mkn 3 hri je pstu pegi kk mntak tukar terus..xsggup nk mkn bkn apa dri yg xde alahan mual mntah mkn ubt tu trus jd ada alahan n muntah2,

ubat ni mmbuat sy mngntukk kalau dh makan😅tak cirit birit, boleh telan,tpi tu laaa doc nak tukar jugaa sebab darah hb loww, dari 11.2 turun pi 10.9, tukar kepada iberet, tpi iberet mcm x ngam pula, asyik crit birit, ingatkan perut kembung tpi x jugaa sakit perut, smlm start la sembelitt, sakit sngatt 😣

saya makan zincofer ni haritu kemudian tiap kali makan mesti mual sangat2 kene paksa tidur tiap kali nak makan ubat rasa stress pastu saya mintak tukar dapat iron tablet makan 2pagi, 2malam harapnya hb mantain baik lepas ni.. amminn

boleh minta tukar ubat sis.. sy mula2 dpat ubat ni trus muntah2 .. second doc bgi iberet .. iberet pula sy alergic.. then tukar ke maltofer... syukur maltofer sy sesuai ...

zincofer ka? xsemua mommy boleh makan ubat tu..if awak rasa xokay boleh req misi kk utk tukar ubat tu..boleh ambik iberet, obimin, maltofer,

nak tanye normal ke kangdungan 6 bulan 1 minggu tapi gerakan baby kurang..ke sebab dye masi baru² lagi eah..tu yg kurang gerak tu☺️

Sy pun kk bg yg ni.. xserasi. Lastnya sy beli maltofer minum ngan air rebusan buah kering.. semua ubat kk bg xserasi dgn sy

alhamdulillah saye makan ubat ni ok kandungan dah masuk 6bulan 1minggu..tak de rase pape pon sis🥰

banyak pilihan ubat tambah darah. jika rasa tak serasi, minta tukar ubat yg lain.