Kaki Bengkak

Adakah ibu² yang mengalami masalah kaki bengkak semasa hamil .. Sekarang usia kehamilan saya baru 32 minggu , Tapi ini dah Kali ke-2 kaki saya membengkak & agak sakit Jika nak Berjalan .. Kenapa yer ??

2 Balas

mungkin dsbbkn faktor berat bdn yg naik....kmdian kaki xdpt nk tmpung beban berat yg ada... sbb tu ia akn jd bengkak dan sakit... esp ms kita preggy ni..dlu kita single bel je jadi kaki xde terima beban yg berat . bila kita jd duo berkumpulan. maka ia akn jd mcmtu...ms sy preggy dlu..husben suh sy rendam kaki dgn air sejuk atau letak ais..sy ambil botol mineral water tu. letak air dan bekukan ..pstu amik besen kecik..letak botol mineral water tu dgn air biasa..nti air akn rs sejuk..sy letak garam bukit sikit .tp tu bg bdn sy la..ia imune ngn bdn sy..blh susutkn bengkak kaki..tp pd orglen sy tidak pasti . wallahualam...husben kata dkt sy bg legakan rs sakit..tu sy cuba...

Sy dh bnyk kli bngkak kki dri hamil 28 mnggu now sy dh 33 mnggu.. tu biasa je sis.. tdo nk kna alas bntal kki jgn bnyk gntung.. kurg kn berjln n diri lama.. tpi skrg sy dh xde alami kki bngkak.. nk kta bert bdn naik x jgk chek bert pn naik skilo je tiap buln smpai misi bsing npe bert xnaik😅yg bert naik bby jew hihi ape pn sy hrp bby siht dh lah.. sis mlm sbum tdo rjin urut kki tu bgi kedaan surut skit bngkak tu.. moga di pernudh kn ye..