Merasa gerakan janin di minggu ke 9

Adakah ibu2 yang da merasa gerakan janin di minggu kehamilan ke 9?

12 Balas

9 minggu tu halus lg janin. Ibu-ibu yg kata mmg rasa tu mmg betul rasa ke atau perasaan mcm ada benda bergerak dlm perut? Dari segi psikologi, terkadang ada org ni sebab terlebih teruja, minda dia trick konon ada rasa pergerakan sedangkan tak pun. Tp kalau betul mmg ada terasa perut dicuit-cuit dr dalam tu, tahniah. Cuma generally, nak rasa pergerakan masa 1st trimester ni sangat lah susah.

awal sangat tu dear nak rasa. Saya dulu tk tahu pn preggy bantai g buat kerja berat² angkat kerusi buang dkt bwah dduk rmh flat pulak tu.bila dah lama tk period baru check rupanya preggy nsib baik baby okey je.tak sedar pun dia dok dlm perut dah 11w.biasanya nk rasa pergerakkan baby 17w saya hrtu pn dlm 18w dah mula dia rasa tendang² halus

Ibu yg rasa dia thu la tu gerak halus. Tp bukan tendangan atau siku tau. Dia halus je.. Sbb tu xnak tnya soalan mcm ni sbb org akn kecam. Sbenar nya ikut bdn ibu, klu lemak xbyak bole la rsa. Klu lemak tebal mna nak rasa.. Janin terapung2 je kt dlm

Betul la tu,,,, Utk sya yg kali ke-2 preggy ni mmg awal dah blh tau gerakan baby, mcm jentik2 kat perut tu rasanya. Tpi skrg dah 31w3d wah.... Staring sgt😆😆

1st pregnancy awal btl rasa gerakan baby. 2nd pregnancy ne 5-6 bulan baru terasa gerakan. Dan sekarang masuk 34minggu baby sangat2 aktif.

9 minggu baru jadi janin sis…biasa la tu..dlm perut rasa gerak2…..organ dlm badan kita kerja lebih keras…..nama pun prgnant…

belom lagi. biasanyaa 16w dh boleh rasa . tu pon sikittt sgt2.

sy dh 23 weeks pon masih rasa gerak yg sikit2 je..

9w kalau scan pun susah nk nmpk 😅

ayyy.. its too early to feel dear