Naikkan HB

Ada yg tau tak cara / tip naik kan HB .. brpa kali dah rendah nii 😭 9.5 pling rendah . Ada yang tau tak cara/tip nye ??

12 Balas

Berhenti makan/ minum koko, kopi , teh buat masa ni. Sebab semua tu ada kaffein; boleh menjejaskn fungsi zat besi yg kita ambil. Jangan minum susu atau apa2 berkaitan susu semasa makan pil zat besi. Jarakkan beberapa jam. mcm saya jarakkan 5 jam. Sarapan minum susu, tengahari mkn pil zincofer (zat besi) tu. Amalkan iron rich diet contoh: Mkn daging merah (mknan lain tak blh challenge kandungan zat besi dlm daging merah), ikan cencaru, sayuran buah-buahan tinggi zat besi, hati ayam. Itulah doktor advised kpd saya.

try minum susu rizqi mamadil. sy naik hb jd 12 lebih. sy minum susu tu masa breakfast. malam makan iberet 2 biji yg mmg doktor suruh.. boleh la try 😊. lg 1 elakkan minum or makan yg ada kafein.. in shaa allah akan naik nnti

3y ago

sy doktor mmg suruh makan 2 biji iberet tu.. nnti checkup boleh try tny nurse atau doktor.

Alhamdulillah setelah makan mamariam baru hb naik cantik 11.5,obimin, iberet, maltofer, cucuk cosmofer 14 unit pun x naik. 3 minggu minum mamarian minum pagi je sbb ada kencing manis.. Sekarang dah 30 minggu.. 😊

sy hb 12.8.. doc & nurse slalu puji.. cuba sis makan ubat tambah darah tu dengan mnum jus Oren tanpa gula.. lpas tu byk kan makan buah²an.. sy pun ada cuba mnum jus Mamariam.. ni saja yg sy amalkan..

try mkn iberet... selain tuu mkn jgk jambu,naga merah, kerang, hati aym, bayam,

sy dri awal hingga la skrg 31 week hb still 9+. stay strong jaga pemakanan.

Cuba makan Bayam Merah. I makan banyak sayur ni semasa pregnant...

cuba mkn ubat ngn perahan limau sanquick

Saya banyak makan jambu je. Terus okay

makan hati ayam sis😅