Vaccine Saya baru 6 minggu dan baru update edd di mysejahtera. Harini dh dpt panggila. Utk 1st dose tapi belum 14weeks.

Ada yg situasi sama?

12 Balas

Sy 1st dose masa kandungan 10 minggu (August 2021). Dose ke 2 kandungan 13 minggu. Complete sebelum 14 weeks. Sekarang baby dh 17 weeks, scan hari tu growth normal, heartbeat ok. Sy pun okay. Guideline KKM yg terbaru dh benarkan vaksin pada mana2 peringkat kehamilan. Jd, InsyaAllah selamat. Kalau puan tk yakin, boleh tunggu sampai 14 weeks, tp sementara nak tunggu tu, jaga diri dan kandungan elok2. Kalau dh terkena covid, takut bahayakan baby.

Dptkan pendapat doktor lebih senang. Doktor nilai dr rekod kesihatan puan. Kalau doktor rasa tk ada masalah, doktor galakkan pergi. Tapi ikut puan jgk lah nak cancel atau nk tunggu dah hujung pregnancy baru nk ambik. Tp seeloknya 1st trimester klu dh dpt vaksin lg bagus. Sbb risiko kena covid masa 2nd dgn 3rd trimester lg tinggi. Fikir lah masak masak, baca pengalaman org yg dah vaksin seawal 2-3 minggu mengandung mcm mana.

Kalau ikut nurse kk bgtau, takpe je Kalau nak tgu 14weeks. And Kalau ikutkan guideline dia tgu 12weeks, tapi kalau nak vaksin awal lagi pun boleh je, dgn syarat informed decision. Mommy dah diberi maklumat sepatutnya pasal vaksin and mommy still setuju utk di vaksin. It’s not wrong to chose mana2. Kalau sy ikut valid information drp doktor sy drp ikut ‘org lain dah ambik Awal2 okay je takde apa2 lah’

Saya ambil vaccine dose pertama 8w..tapi sebelum tu check dekat klinik kesihatan ok tak. 11w lebih complete 2nd dose, tapi setiap lepas vaccine tu saya check kandungan dekat klinik. Alhamdulilah last check 13w lebih baby sihat, doctors cakap aktiv sangat babynya. Tapi susah nak cakap sebab bergantung pada badan masing2 ambil vaccine ni.

saya dah complete vaksin masa 1st trimester..masa amik tu pun sbrnye tak tau pun dah pregnant....lepas 1 minggu amik 1st dose saya positif covid tapi alhamdullilah tak de simptom teruk cuma hilang deria bau dan rasa...utk kes puan, kalau tak yakin tanya doktor macm mana...

Sy haritu 4 kali cancel appointment vaks MySej sbb nak tunggu 12 minggu. lepas cukup 12 minggu nak tunggu appointment MySej lambat so sy pi walk in sendiri sbb nak cepat amek vaksin hehe 😁

1st dose sy taktau pregnant..2nd dose masa 11w, doc suggest cancelkan sbb masa tu ada spotting..better consult dgn doc dulu 😊

sy pn first dos bru 6weeks...tp mse tu ad tnya doktor juga..lpas tu dy bleh je ambk vaksin tkde mslh..

1st dose saya masa 2w, baby sihat je Alhamdulillah. Time tu tak tau pregnant. Now dah complete 2 dose

doktor xkan bagy ..lagipun ibu pregnent klo nk amik vaksin kne ade surat doktor dlu

3y ago

untung nya ..saya kne MCM ii ..hari Sye DTG Tuh pon kene pas pergi klinik dlu checkup lagy sekali ..pstu doktor bgy tarikh lagy 1 minggu baru bole check ..Smpai pening mual 🥲🥲