GERD di awal kehamilan.

Ada yang kena ke time awal pregnant. Saya yg no 3 ni kena GERD pedih ulu hati, air liur banyak asyik nak buang dan berulang ke bilik air. Ada cara atasi tak ?

3 Balas

Oh simptom2 ni rupanya sbb GERD.. sy ada byk kali inform nurse Dr diorg xde mention lak rupanya sbb GERD. Mmg x selesa. Sy sejak 2nd tri then okey kjp. Skrg 3rd tri dh 9bln dtg balik. Bgthu Dr, diorg just bgthu jaga makan. Mkn on time, sikit2, and mknn pedas smua elakkn. Sebelum tido jrkkn makan. Tp dh try, still rasa x selesa. Dh jrk mkn pun, rasa. Isi perut slalu skit2 pun rasa. Smpai muntah la jgk. Oh, lupa nk mention. Mse 2nd tri hritu, Dr ada bg ubat angin. Makan ubat tu dlu sblum mkn. Mmg ada rasa berkurang pedih ulu hati & muntah2 tu. Skrg maybe nk kena refer Dr balik psl gerd ni.

3y ago

Sy bru jumpa Dr td ni. Psl gerd ni. Sis mintak ubat angin ye kt Dr. Pedih ulu hati ni sbb kita ada sejarah gastrik. Sbb lain pulak, risau ada tekanan drh tggi. Pedih ulu hati, mata kabur, muntah loya ni simptom dia jgk. So, if sis mmg ade tekanan drh tggi tu jaga2, boleh koma & sawan. Monitor sndiri tekanan drh tggi sis.

biasa mcm gerd ni apa yg sy tahu makan jgn skip..jgn bia perut kosg...makan dlm kuantiti sikit tp kerap..lepas tu jgn mkn mknn yg pedas yg blh mnyebabkan acid dlm perut naik..nti nk tdo rs trkeluar balik apa dh mkn... jgn mkn mknn yg ada angin...byk sbnrnye nk kena jaga mkn jika ada gerd..mcm sy ms preggy slalu gastrik n pedih hulu hati..lepas bersalin kena gerd truk.. alhamdulillah skrng br nk rekaber..lepas jg mkn apa yg xblh mkn...mg dpmudahkan segala urusan puan..Allahuma aamiin

Cuba mnum susu kambing..sy alhamdulillah..dh better skrg..klu x..sblm ni seksa..mlm2 tdo duduk.