Hai Mommies!

Ada x tips nk bebas dari gdm 😭

3 Balas

kalau dh sangkut tak boleh hilang dah sis. memang kne jaga makan betul2. nk makan manis boleh tp tak boleh dgn kuantiti yg bnyk lpastu banyakkan minum air masak. nanti sehari dua sebelum bsp kne kawal betul2, nasi suku, boleh buat lauk ayam campur terus sayur bendi letak limau bg rasa masam2 then makan. buah boleh ambil epal hijau tu dan minum air masak dgn banyak. banyak kencing lagi bagus. nanti lepas bersalin kne buat ujian darah minum air gula lagi so bokeh tahu kencing manis semasa pembawakan baby or memg diri kita memg ada kencing manis, so jaga2 ya puan. jgn risau, jaga makan insyaAllah okay je tu puan 🥰

1mo ago

haha biasalah tu puan, bila dh sangkut gdm ni memg mcm arghh apa yg aku makan ni. haha. tp once dh tahu kita akan lebih jaga2, mcm saya ada je cheat makan manis cuma terkawal. mkn kuih raya buat rasoo rasoo je, jgnlah mkn tak ingat dunia. yg penting minum air masak banyak, kerapkan kencing. boleh monitor dri warna air kencing tu. kalau tak jernih tu haaa tahu la tuh, minumla air masak banyak2 ya. kalau rasa lapar, roti or biskut utk org sihat tu buatlah2 kudap2.

Mcm mana nk ckp eaaa. Nasi putih ni memang bnyk gula. Awk kena tukar mkn brown rice la. Kalau nk mkn buah , mkn kuantiti sdikit. Contoh epal , sebijik pon dh kenyang. Tembikai stu slice dh ckup skli shri . Minum air kosong. Kena lebihkan syuran hijau.Jgn makan meggi. JANGAN SESEKALI MINUM SUSU UTK IBU.Even kandungan TIADA GULA. Tp susu ibu ni mcmana sklipun dia la bnyk gula. Doc pon xrecommend.Lagi2 Anmum. Sy dri 1st prgnancy , mmg susu HL ori je smpai brnak.

dah sangkut ke

2mo ago

jaga makan InshaAllah okay. wlpn ramai yg hilang after bersalin tapi ada certain cases kekal kencing manis tu sampai ke sudah. so jaga ye