Gugur berturut

Ada tk kt sini yg ada pengalaman gugur 2 kali atau berturut.. boleh tahu antara sbb2 dia apa? And possible tak utk kandungan menjadi lepas dari tu?🥺

4 Balas

sye gugur 2 kali berturut. atas sebab kedegilan diri sendiri. doctor dh pesan bagi rehat rahim dulu atleast 6m. sye xnk dgr. nak jugak mengandung terus without period. nahhh, amek kauu, gugur 2kali dlm masa 3bulan. pdn muka diri sendiri la masa tu, nangis mcm mana pon mmg xboleh buat apa kan, sbb diri sendiri yg degil sgt. konon x menyempat nak mengandung sgt. since dri tu mmg serik lahhh. apa doctor ckp mmg ikut je. haha and after 6m bru plan utk next pregnancy masa tu. tapi paranoid tu mmg ade. takut hal lama jadi balik. everytime pg toilet mesti risau, takut2 ade bleeding ke ape ke. mmg jaga betul2 masa tu. sampai la bersalin mmg dgr ckp doctor. doctor ckp jgn buat itu ini, mmg x buat. mmg 100% ikut ckp doctor. mkn ubt pon apa yg doctor bagi, xde la nk beli supplement sendiri ke ape2 ke.

10mo ago

xde. sbb xde bleeding. ubt kuat rahim doctor bagi jika ada bleeding je.

Kandungan tak menjadi & rahim lemah tu antara faktor. Kena amalkan healthy lifestyle especially pemakanan both husband & wife agar sperm berkualiti. Kalau rahim lemah once dpt tahu pregnant kena bed rest & makan duphaston. Untuk next pregnancy possible utk gugur lagi in case rahim belum pulih, that’s why doctor minta jarakkan at least 6 bulan - setahun. Namun jika awak beragama Islam, tetaplah ikhtiar & bersungguh minta pada Allah swt kerana apa saja yg kita usahakan, Dia lah yg Maha Pencipta

Kena consult dgn pakar, puan. Ada banyak faktor. Antaranya; tahap kesihatan ibu, persekitaran contoh terdedah dgn asap rokok dll,

Saya berpengalaman 2 kali gugur , Alhamdulillah sekarang pregnant dah masuk 7bulan ,, sbbnya rahim lemah …

10mo ago

Alhamdulillah🥰 jadi msa sis pregnant yg skrg ni sis ada makan ubat kuat rahim?