KAKAK IPAR

Ada tak yang sama macam saya , salah seorang dari ahli keluarga yang dah lama berkahwin tapi belum ada rezeki cahaya mata . Saya ada abang dan kakak ipar dorg kahwin dah lama masuk tahun ni dah 7tahun dorg berkahwin . Kadang2 saya sedih ?fikir kan dorg sebab yela saya baru 1bulan lebih berkahwin dan disahkan pregnant , tapi paling takut nak share berita tu dengan kakak ipar sebab takut dia sedih dan down . Sampai sy tak nak bagi tahu dia , sampai lah dia kata dia dah tahu saya pregnant .. (masa ni lega lah) sbb dia tanya sendiri bukan sy yang beria cerita pada dia .. sampai dia kata" takpe rezeki kita tak sama, ini rezeki kau , akk ada rezeki lain ". Mmg tak dinafikan kakak dan abg sy ni mmg selalu travel luar negara , so saya pun fikir betul dia cakap rezeki kita ni tak sama dengan orang lain . And dia lah kakak ipar yang tak pernah kedekut selalu belanja adik dia ni ? ♥️ tapi saya selalu doakan untuk dia . Btw dia jugak banyak ikthiar macam2 untuk dapat kan baby ulang alik hosp appointment sana sini . Pape pun sy selalu doa allah beri rezeki cahaya mata pada kakak dan abg sy . ♥️

39 Balas

Sama mcm sy..7thn tggu berita gmbira..adik pompuan..ipar pompuan...tiap thn ada je yg pregnant 😅😅...mmg rasa sedih sgt itu xleh tipu la walau kita sndri yg ckp rezeki kot lain..tp naluri seorg perempuan kan..hehe...apa yg sy buat...semua ank² sedara sy..sy buat mcm ank sendiri...dr kecik sy bwk mna je sy pegi...smpai blik beraya umh mertua pun sy angkut dorg 😅😅..kdg² ada je mulut yg brckp kesian kawin brthn tp xde ank bwk la ank org 😢 tp sy gn husband xkisah pn hehe...bila dh msuk 6thn kawin sy betul² ikhlas kn hati sy..sy kata Allah pilih sy antra adk beradik utk jaga mak ayah sy sbb tu sy xde rezeki ank utk sy lbih fokus kt org tua...tp rezeki adlh rahsia Allah..now sy dh 28wks 36th dh umur sy hehe..doakan sy & baby dipermudahkan urusan selama pregnant dan bersalin nanti ye...tq semua 😘😍😍

4y ago

Congratulations

Amin, DOA kan yg baik2 je.Sy pun dulu 1 2 tahun dh kahwin mmg mgharap kn rezeki anak , tapi lps dari 5 tahun, sy dh tk berharap sgt ,sy sibuk kan diri dgn krj dan stsa berada disekeliling org yg positive.Mmg tk di nafikn kdg rasa sedih juga bila org asyik btny bila nk dapat anak, sampai soalan yg diajukn pada sy tu kdg bkn skdr btny tapi berbaur sindiran.Tapi rencana Tuhan bagi pada sy sgt indah, slps 3 thn ambil anak angkat , Tuhan dgr doa sy yg btahun.Tahun ni 10 tahun usia pkahwinan sy, Tuhan beri sy rezeki anak tnp Saya duga...10thn pernantian sy rasa ni satu anugerah dan keajaiban yg sgt bmkna dlm hidup sy.Sy sgt bterima kasih pd suami dan keluar yg stsa berada disisi sy memberi kata2 semangat dan stsa bdoa yg sy boleh dpt rezeki anak.Saya DOA kn kakak ipar awak diberi rezeki zuriat , waktu itu tk penting yg penting Tuhan tahu bila masa yg tepat untuk kita.

5y ago

Amin..

Ada sis. Saya. And saya pregnant pon sama dgn biras and inshaaAllah bersalin due pon sama. Kakak husband pon blm pregnant lagi dkt 2tahun tahun ni. Kami tahu dia banyak kecik hati dgn org sekeliling yg dok bertanya tp dia cuba mcm chill dpn kiteorg tp kami tahu dia stress. Kdg tknk dia tahu tp lambat laun tetap akan tahu jugak. Kdg sy nk sgt dia pon akk pregnant sama dgn kami. Tak sampai hati tp tu dh rezeki kan. Sama lh, dia sllu travel, ade rezeki beli rumah, mertua yg baik, suami yg baik. Kdg dia borak dgn sy pon dia kata mungkin dia dh redha tp dlm hati tuhan je yg tahu kan. Takpa sis, doa baik2 utk dia ya. Sbb kita pmpn kan, faham org yg ttc😊 akan smpi tepat waktunya. InshaaAllah❤️

Saya berkahwin dah 2 tahun lebih. Manakala kembar saya baru setahun lebih kawen, tapi dia dah dikurniakan rezeki pregnant awal. Kebetulan pada waktu saya tau berita gembira ni, saya pulak disahkan menghidap cyst. Down teramat dan nanges kerap kat suami. Tapi sekarang dah boleh redha. Walaupun sometimes prefer untuk perhatikan je dari jauh kawan2 yang dah menjadi ibu, padahal mereka kahwin lewat daripada saya. Sedih mmg sedih. Tapi memikirkan rezeki lain yg Allah dah kurniakan, saya dah bersyukur. Alhamdulillah. Doakan saya ada rezeki zuriat juga. 😊

5y ago

In shaa Allahh. Amiiinnnn. 😘😘😘

saya pun mcm tu jugak dulu..abg yang kawin kemudian dpd saya pun anak dia dah 4 tahun, sebelah suami pulak, adik ipar dah 2 anaknya..sampai kami suami isteri x suka klu ada kenduri2 sebab org akan tanya bila nak ada anak..awal tahun hari tu ckp dgn husband tahun ni mls nak raya bila pikir org akan tanya soalan2 mcm tu lah..last2 bulan mac hari tu saya cek, dpt positif. skrg ni dah 25w..dan raya tahun ni memang x beraya pun sebab pkp..kampung masing2 jauh

Yang TTC ni lama ni memang hati dorang kental, saya ttc 3 thun pun ada niat nak ambik anak angkat tapi tak jadi sbab si ibu anak luar nikah tu mintak nak bg dkat yg lebih lama kawin tapi blum ada zuriat. Saya pun okey je la wlaupun ada rasa ralat sbab sanggup travel jauh utk face to face dgn dia , baby tu lahir awal bln 2.. alhamdulillah hujung bln 2 saya pregnant 🥰🥰 jadi saya anggap tu hikmah kenapa saya takde rezeki dgn anak angkat tu..

Sy pula dlm adik beradik sdri..kakak pertama sy menunggu hampir 10thun,alhamdulillah ad rezeki dia...masih dlm pantang baby boy...skrg sy pula tgh hamil 15w..alhamdulillah selepas 4tahun kwen,tapi gembira dlm sedih sbb kakak kedua sy masih blm ad rzeki baby bt dy n suami hmpir 5thun kwen... dan dy masih menunggu dan usaha..sy mdoakan agar kakak sy juga dpt merasa hamil,walau cepat atau lambat...rzeki xpernah slh alamat

Time bersalin nty ..doa kan utk die .. doa kan semoga kakak dapat rsa ape yg awak rse time bersalin.. sy mcm tu jgk.. tt lme utk dapat bby.. alhamdullilah dpat adik ipar yg baik sgt.. doa kan sy time die bersalin.. lpas die bersalin selang smgu ..sy plak d sah kan preggy.. syukur.. x nafikan sy pon pnh down ..bile dapt tahu adik ipar preggy ..sedih yg amat.. tp alhamdullilah.. sy dapat rse..

Sy pnh ada perasaan bila adik ipar dlu yg pregnant walaupon baru nikah 5 bln lbh,manakala sy plak dh kwen stahun lbih msh belum kurnia rezeki ank tambah sy ada pcos,mmg ssh nk dtg period setiap bln...tp sy positifkan diri & hati sy,sy slalu memasak utk jamu adik2 sy,adik2 ipar,kwn tmpt kj suami,kwn2 tmpt kj sy,byk bt solat sunat,mengadu ngan Allah..alhmdulillah Allah bg jgak rezeki ank pd sy..

5y ago

Yupss betul2 .. sampai masa allah nak bgi rezeki tu , allah akan bagi cuma terus berdoa , jgn putus asa itu je

abang dan kakak ipar sy pun sama. kemudian dah jumpa specialist untuk buat rawatan. doktor tu suruh dorang pergi mekah dulu,dan doa..kemudian baru datang semula pada dia. nak dijadikan cerita,memang rezeki..beberapa mggu lepas balik umrah,kakak ipar mengandung. doktor specialist yang sarankan suruh ke mekah tu pula,bulan doktor islam..tapi cina buddha.

5y ago

Aah betul tu . Sy ada suggest pada dorg jugak untuk pergi .. InsyaAllah mudahan murah rezeki mereka dpt ke sana