Hai ibu semua

Ada tak sini 18w dah beli berang baby sikit²...ada cakap x elok beli awal.sgt.

26 Balas

Saya skrg 35week. Barang alhamdullilah semua dah complete. Beli slow2 sikit2 dari awal tahu mengandung. Ada org pertikaikan beli awal & kata membazir tapi saya tak peduli, saya macam ada instinct kena prepare awal. Kuasa tuhan, uri saya kebawah dan ada bleeding. Skrg kena bedrest, xboleh bnyk jalan. Kalau uri x ke bawah pun, Nak jalan pun xlarat dah, perut besar, kaki kecik. Nasib dah prepare awal, kalau tak skrg mesti dah menangis tak dapat nak prepare brg baby sendiri 😂 skrg ni Tunggu masa je untuk si kecil ni keluar. Kita tak minta benda buruk tapi kita kenal badan dan kekuatan kita, kalau rasa nanti dah 3rd trimesters memang x larat nak jalan dah, better slow2 beli brg dari awal. Kumpul duit sikit2, xda la terasa sgt duit tu mengalir. Aim 1 bulan 1 brg mahal beli. Jangan peduli org kata, just enjoy your pregnancy okay ❤️

Sy waktu tau ja mengandung terus beli napkin.. kemudian tahan diri tggu tau gender, sy scan dlm 19w tau ja gender terus beli pakaian anak 😆. By 23-25w brg keperluan labor room dh siap packing. By 29-30w dah 99% siap beli dan sediakan keperluan berpantang dan baby. Lagipun sy ada sejarah bersalin pramatang 33w. Dan semua org pun ada risiko jg utk bersalin pramatang, jadi bg sy better sediakan awal2, beli sikit2 jadi x la sekelepuk rasa keluar duit 😭🥲..kecuali klu mmg pilihan sdiri nk beli last minute dan berduit huhu Saya anak dah tiga..masih lagi sy buat mcm ni hehe..

beli ikut kemampuan je . beli sikit2 tiap2 bulan . kalau ikut org tua2 ckp mmg tk elok beli awl . mcm sy dulu masa 16w dah almost complete barang bby and then 19w sy keguguran . masa berpantang duk tenung je barang bby rasa sedih dan tk redha endup barang bby semua bg dkt sedara yg bakal bersalin .. pregnant skarang ni kalau boleh tunggu 30w baru nk cukupkan semua brg bby.

sy skrg 17w brg baby almost siap dh sis 🤣 Anak ke 2... sy x tggu org kata awal ke apa....sy beli ikut kemampuan Dan ikut sale... yg mgata tu bukan nk tlong beli pun haaaa...anak slung dlu 7bulan siap semua dh ..yg adiknya ni rsa lagi awal kot sbb beli basic2 brg newborn je ..lain2 semua recycle yg abg dia

2y ago

sy 12w dh beli sikit2

awal la jgk tp pntang org dulu² mmng xbleh bli awal² tp skrng kebanyakkan dh xikut pntang org dulu² ikut la klau sis nk bli awal pun ok tp bli brg yg boy n girl bleh pkai..saya msuk 6 bln bru bli n prepare skit² bli kt shopee n Lazada je yg murah² sbb mak saya kta baby cpt membesar so dia pkai bju newborn tu kejap je.. #firstmom #37week

Sy Dr dah dengar heartbeat 8w dah excited beli barang 😂 skang 5m dah 90% complete. Kesah pulak mulut org, slagi x guna duit kau. Kau diam. P main jauh2.. Gituuuuuu hahahah... Ajal maut kat tangan tuhan. Positif jer.. Skang barang mahal. Beli sikit2.. Xterbeban Sgt.

boleh je beli sikit2 sis...nnti dh complete semua tak perlu risau lg..saya kndungan kedua ni dh tak banyak nak beli.sbb barang arwah ank saya yg first pun x smpat pakai lagi.barang yg besar2 dh sedia ada..tnggal nk beli barang yg kecik2 je lagi,.baju pun x beli lg sbb belum Tau gender

Beli je sis tapi beli yang laki puan boleh pakai , nak tugu banyak bulan aishh banyak jgk nak kene stby kene2 kita penat ke susah nk g beli barang nanti awal2 ni beli jelah , sy pn masuk 5bln dah strt beli ,, Sikit2 org cakap xelok hmm xde pape nye mitos je tu

2y ago

tulah sis ramai Ckap x elok beli awal..sbb tu saya tnya² dlm aps ni

bagi saya takda masalah nak beli awal , tapi kalau puan rasa berkemampuan beli hujung2 bulan boleh je takda masalah .. macam saya takda kemampuan so beli sikit2 ni pun dah nak masuk 7bulan tapi kelengkapan baby tak settle lagi , beli sikit2.. alhamdullillah

bleh beli sis... sya nieh 18week tak beli2x lgi sbb bajet msih kurang😅, tunggu je bila dah 7bulan sbb klau beli awal pun nnti kena bebel mil x pasal2x nnti sya kena marah oleh suami 😅 redha jelah tunggu suami ajak beli baru lah dpat beli baju baby