Dinding rahim tebal

Hi, ada tak siapa pernah alami dah hampir 2 bulan tak period, lepastu pi scan doc cakap dinding rahim tebal nak period tapi sampai sekarang tanda2 period pon tak ada? Rahim dah tebal 10.25mm.

10 Balas

sya pernah 2 bulan tak period. tahun 2016 tak silap. dlm msa 2 bulan tu check upt ntah brapa kali. sma mcm awk. kdang dpt yg +ve samar. tpi banyak dpt -ve. last2 pegi private klinik scan. sebab symptom nak period mmg ada almost 1 bulan. dgn harapan yg tu simptom pregnant😌 Lepas tu doktor kata dinding rahim dah tebal nak period. doktor bagi ubat trun darah. tpi sy tak minum pun. sebab masih anggap sy pregnant. btw sy mmg period irregular ye. tpi tak pernah la tak period smpai 2 bulan. tu yg rsa kuat sngt knonnya tgah pregnant. hurmm, tpi lepas 1 minggu lebih sya tiba2 trun darah juga tnpa mkn ubat yg doktor bagi.so mmg xde rezeki lgi la🥲 tpi rezeki allah xde siapa yg tau kn. sy last period 24/03/2023. 2 minggu lambat period. tak fkir sngt sebab mmg iregular kn. tpi husband selalu tegur jgn2 ada isi kot. tidur kuat. selera makan pelik2. sy buat xtau je sebab mmg malas dah nak fkir. dah penat bertahun2 dikecewakan😅 Tapi last2 check upt jga sebab sndri rsa tak sedap bdan. rsa mcm simptom period tpi lain. tup2 naik double line terang. sy mcm xpercaya. lepas beratus2 sy pkai upt ni kali pertama naik double line.sy terus call private klinik yg berdekatan nak scan. dorg ckp scan pun xnmpk sebab mungkin masih bru lgi tpi ada 1 klnik tu dia kata dtg dlu. msa tu juga sy nangis bila doktor scan perut dia terus ckp mmg cnfrm pregnant. sebab doktor kata perut nmpk bengkak.(bukan dinding tebal yer) dan ada nmpk kantung kecil. tapi masih nmpk ksong sebab kandungan masih bru. ikut last period bru 6weeks msa tu. skrg sy dah 9weeks. smlm bru balik dri private klinik scan. dah nmpk janin and heartbeat semua dah boleh dgar. xpe awk, insyaallah akan ada rezeki awk jga nti. jgn stress2😊

11mo ago

Ya Allah sis sama!! Saya pun sama macam awak tapi lain sikit which bulan 12 2022 and bulan 1 2023 tak period langsung punyalah test upt asyik negative je lepastu pergi scan memang doc kata dinding rahim tebal dan bagi ubat turun darah. And saya pun tak makan sebab still fikir pregnant, seminggu lepastu period 🥺. Bulan 3 2023 tetiba tak period lagi saya malas fikir apa apa lepastu tergerak test upt 31/3 naik double line terang terus pergi scan rupanya dah 6 minggu 🥹💕 now saya dah 15weeks hehe 🫶🏻

Saya last period 2 mac then dah sebulan tak period. Check upt -ve, pastu saya scan doc cakap dinding rahim tebal. Doc suruh datang lagi 2 minggu. Lepas 2 minggu tu saya datang, dinding rahim tebal lagi. Doc cakap maybe nak period sebab scan takde pape kat rahim. Saya tunggu jelah period sebab memang taknak makan pape ubat nak period datang sendiri. Almost 2 bulan lebih tak period. Then saya check upt double line, cb 1-2 weeks. But then lepas seminggu tu saya check -ve and cb not pregnant. Tak puas hati, saya try scan & tvs. Pun takde pape, doc cakap rahim tebal. Then saya buat ujian darah. Unlikely not pregnant 🥲 Saya ikhtiar bidan. Bidan urut saya then petang tu saya period. So kalau awak betul² nak confirmkan pregnancy better check ujian darah tu memang accurate. Upt tak accurate sangat but kalau semakin hari semakin terang upt tu awak memang pregnant 🥰

11mo ago

Terima kasih. Saya last 24/3. Sampai sekarang belum period. Tapi ada 6 hari saya keluar spotting coklat cair sahaja. Terima kasih kongsi pengalaman 😁👍🏻

sis..mcm sy haritu... sy cek upt samar... pastu tunggu lg dlm bbrapa hari nmpak dah double line... bila scan kt swasta dr mmg x nampak kantung... nervous juga.. n dia kata dinding rahim tebal... tp dia bg pilihan 2 minggu lg rescan.. dah nampak kantung.. rupanya awal2 tu sy masih early pregnancy bru week 4/5 ... skg dah week 9 bru jelas masa scan

11mo ago

Sis, boleh tahu tak berapa mm dinding rahim awak tebal tu? Macam saya sekejap samar, sekejal negative upt tu. Tapi baru ni saya ada spotting 6 hari coklat cair setompok je. Btw, terima kasih kongsi pengalaman. Dan tahniah, doakan semoga saya pon macam awak ya 🥰

Dinding rahim tebal ada 2 sebab. 1 awal pregnant, 1 lagi nak period. Kalau hampir 2 bulan tak period kalau pregnant pun patut dah nampak baby. Taktau la kalau sis irregular period ovulation pun lambat. Tapi sis boleh try upt. Kalau negatif maksudnya nak period 😊

11mo ago

Baik. Terima kasih berkongsi info 🥰

Kalau doktor dah bagi ubat turun darah boleh makan. Kalau tebal sangat pun tak bagus. Boleh jadi endo

11mo ago

Tak tebal sangat tapi doc kata biasanya dinding rahim saya ni dinding rahim yang sepatutnya tengah period. Tapi doc pon pelik period takmau turun. Btw,, thank you kongsi ilmu 🥰

1cm msh kategori sederhana. seminggu dua lg akan period jika xhamil

11mo ago

Baik terima kasih info. Harap2 kalau tak pregnant, period turun. Kalau period tetap tak turun, harap pregnant 🥰. 20/5 saya cek 1cm. Harini 29/5 masih belum ada tanda2 nak period

Scan dia tak cakap pregnant ke apa ke? Awak ada cek upt tak?

11mo ago

Aah doc tak nampak kantung ke apa, tapi dinding tebal, ada upt macam samar, ada upt negatif. Jadi saya confuse nak makan ubat turun darah ke tak.

2 sebab je selalunya..pregnant or period.

11mo ago

Semoga ada rezeki saya bulan ni. Terima kasih berkongsi ilmu 🥰

upt positive kh x?klu positive pregnant

11mo ago

Ada yang samar sangat, ada yang negative. Semoga ada rezeki sata. Terima kasih berkongsi ilmu 🥰

Rahim tebal tuu macam mana ???

11mo ago

Ketebalan size dinding rahim