Dinding rahim tebal

Hai saya tak period dah 3 bulan and pergi check kat doktor minggu lepas. Scan perut semua doktor kata rahim saya ok saya takde pcos dan cyst. Tapi dinding rahim saya tebal sangat, mungkin nak period or ready nak pregnant kata doktor. Tapi sampai sekarang saya tak period lagi. Possible ke rahim tebal dalam waktu yang lama? Ke ada apa2 risiko if dinding rahim tebal lama2. Saya pun takde tanda2 nak period or pregnant lagi ni. #ingintahu #bantusharing #seriusnanya

8 Balas

jgn stress2, keep active bykkan senaman. takyah fikir pasal tak period lg, lalui je hari2 dengan ceria. insyaallah takde apa tu. sy irregular period.. dekat 2tahun saya makan ubat masa belum kawen dulu, makan ubat yea period tiap bulan, tp bila stop ubat period balik mcm biasa balik 2 3 bulan sekali baru period, doktor kata dah la tu makan ubat mmg period awk cycle panjang. if sakit @ ada prob lepas kawen nti kita consult blk. tp tak da prob alhamdulillah stakat ni 3tahun dh kawen. dh 10tahun berlalu hidup dgn ubat

sm mcm sy jgk, sy dpt appt dr kk utk jump pkar dinding rahim tebal , dr srh buat pap smear dan dia beri ubt t.provera utk turun kan darah. 12/1/24 jump dr semula utk th result dr ujian pap smear😊

haritu pun doc ckp rahim sy tebal mybe sbb nak period ,,eh tau2 beberapa mggu tau2 ada baby kat rahim stlah beberapa mggu menunggu period yg tak kunjung2🤣🤣🤣

6mo ago

dah sebulan delay,sbb period sy memang tak teratur dan sakit senggugut yg amat sangat .. sy tak check upt hari2 sbb takut untuk berharap ada isi ,,plus msatu memang ada appoinment dgn docter psal msalah period sy ,dan masa doc scan tu tiba2 ternampak ada janin dlm rahim,apalagi sy dgn docter pun terkejut jg lah😂

Sis pergi klinik biasa ke klinik O&G? Kalau sy dgn klinik O&G, doc marah 3 bulan x period sbb dinding tebal. Pastu dia bg ubat.

sis dah test UPT? doktor ada kata tak kalau tak period juga lepas berapa2 minggu kena jumpa semula?

6mo ago

Ok sis. Tq. Saya akan usahakan untuk exercise jugak.

sblum2 nie period regular ke x?

6mo ago

Sebelum ni regular. Paling lewat pun seminggu. Kadang cycle panjang. Tapi yang pasti akan datang la. Tapi ni dah 3 bulan, risau.

ada cuba check upt x

6mo ago

Dah sis. Tapi negative jugak. Simptom nak period pun takde jugak ni

ade cek upt?

6mo ago

Ada. Negative