Baby tak pandai latch

Hello. Ada tak sesiapa yg baby dia tak pandai latch and menyusu badan? And then terpaksa bg susu badan guna botol sbb nak kurangkan jaundice. Byk kali trh ajar tp baby masuk puting dlm mulut n then dok diam ja. Bila dia suck pun, tak kuat/tak betul. Kadang2 sampai nangis baby sebab tak dpt susu dari breast. Kalau boleh sy nak stop pakai botol sbb jaundice dia dah kurang. Ibu2 ada pengalaman boleh bg tips or tunjuk ajar tak mcm mana nak transition bottle fed breast milm ke fully breastfeeding?

7 Balas

Itu mmg normal sis tuk prmulaan.. baby sy pn masa baru usia hari dia lngsung xpndi hisap atau cari puting bdn.. smpi sy stress mnyusukn baby sy .. kata mama sy itu normal last2 baby akn pndi hisap juga.. then sy brusaha susukn bdn dkt baby sy smpi dia pndi hisap.. sy pum susu sy then ltakkn dkt mulut dia bgi dia rasa..kdg2 smpai baby nngis mcm dia geram bgtu.. tula kna usaha masukkn je puting dlm mulut baby smpi la dia hisap😅 kdg2 smpi 10 mnit bgtu bru bby dpt hisap dgn betul..syukur bby da 2 bulan sy pn mcm sis juga , sy bagi dia botol masa usia dia mcm 15 hari gitu.. sbb dia xpndi hisap tp mama ckp pksa ja baby hisap biarpn lama bru dpt hisap puting..mmg breast kita akn rasa pedih2 pedas2 gitu..tp itu xkn lama..kjp ja hilang sakit pedih2 tu.. Sis pksa ja msukkn puting dlm mulut baby smpi dia dpt hisap ..mmg lama dia dpt hisap tp sbr ja.last2 akan dpt jga tu..klu usia masih dlm hari2, dia blm knal lg puting ibunya.. tp dgn usaha dan sbr, baby akn dpt kenal lama2..

Awak ade jumpa tak lactation consultant? This special person is fully dedicated in advising the right way of nursing your baby. Dulu I pun igt my baby xpandai latched. Or maybe I yg xpandai bg susu as this is my first time as well. Till I made appointment with lactation specialist. All solved. There are so many reasons as why you are facing difficulties in nursing your baby - don’t jump into conclusion so fast. Cuba dulu jumpa consultant. Get help. InsyaAllah okay tuh. Being a first time mother, I pun mcm blur2 jugak. I did EP, power pumping Sbb I igt my baby xpndai isap. Turn out I yg xpndai😬 So cuba jela dulu sis

4y ago

Sis, government hospital ada tak lactation consultant?

Anak saya awal2 tak reti jugak, lepastu keep bagi je sampai puting pun luka melecet, tapi tahan je sebab nak bagi dia reti jugak, sampaikan beli botol susu yang puting dia keliling sama macam breast kita, lepastu dalam botol tu letak susu badan y pam tu, supaya dia rasa susu sama botol n BF, sekarang dah sebulan umur dia alhamdulillah dia dah pandai mintak2 nak BF and botol jarang2

Saya lepas sebulan baru baby pandai latch, memang kena banyak bersabar. Itupun saya masih pump dan feed pakai botol, sebab kdg2 baby mcm tak puas. Masa kat ward, lagi rasa stress, tengok anak org katil kiri pandai elok je direct feed. Anak kita tak pandai, lepas tu menangis lapar.

4y ago

Betul. Baby dah okay sikit tp msh x mahir sgt. Cuma boleh bg dia DL kalau dia x lapar sgt. Kalau lapar sgt n nangis teruk, mmg still kena bg susu badan ikut botol.

anak sy langsung x pandai dari lahir smpai 2bulan .. sy asik pam , kalau dia direct melecet teteknya .. susu pon smpai drop , x de langsunh so sy terus bagi susu frmula smpai dia skrg daa 5bulan

mungkin baby ada tounge tie,batter bwa jmpa dctr gigi...

Sy pun bgtu..tp nurse tolong ajar dulu

4y ago

Nurse mmg ada ajar tp tu la. Baby masuk puting tp x pandai hisap