tak boleh bau

ada tak mommy2 yg berpengalaman yg tak boleh bau nasi dgan bawang tumis ? makanan ape yg mommy makan slain mee?

23 Balas

1st preggy semua benda pun sy auto muntah, tp alhamdulillah roti kosong blh makan 1/3 keping sehari, epal sebiji sehari. Air cuma specific air limau suam tanpa gula shj blh minum, selain dari ni muntah.. Sampai bersalin.. 2nd preggy masih sama, tp lebih kerap craving, jd x sllu kerap berlapar waktu 2nd preggy, tp tu la klu craving, waktu tu craving, waktu tu ja la nak, klu dah esok, muntah dgn benda yg di craving semalam 😂 3rd preggy, okay sikit. Tak ada lagi muntah (setakat ni), alhamdulillah. Tetap rasa mual dgn bau2 makanan, tp bila dh lapar, sy try makan benda yg x brp kuat bau atau rasa.. Cth mcm nasi yg suhu bilik (bkn yg baru masak atau suam, suhu bilik, klu suam atau baru masak bau nasi kuat). Air sejuk atau air limau tanpa gula, epal sejuk (sejuk x brp bau banding epal suhu bilik).. Selain tu potato. Yg suhu bilik atau sejuk jgk, klu baru masak, yg suam2.. X dpt sbb bau kuat. And sy makan sambil tahan nafas, sambil pakai mask. Waktu nk suap mknn dlm mulut buka mask sikit, pastu tutup semula (hidung). Sayur pun klu ada yg sy craving sayur, sy mnta tlg husband yg masak, sama ada sy makan kosong (tak campur apa benda kuat garam).. Moga membantu utk ibu2 lain juga 🌹

kita sama mommy , kami bukan setakat bau nasi ja tak boleh makan pun takboleh 🤢 so skrg kami bnyakkan makan buah tp kalau lapaq sgt makan bihun atau koeyteow ja ha 😅😅 kalau masak nasi kat cik somi pun letak siap2 dlm periuk karen tu terus lari 😂

2y ago

hahhahahaha sama laaa kita wak .

sma la cam sy sis... bau bwng x blh,nasi mendidih or masak pon x blh... klu mkn asyik muntah je... udang pon xleh nk bau... skrg jarang sgt blh mkn😂 sampai berat turun... last² sy mkn buah² and sayur or ulam² je

Saya tak boleh bau nasi baru lepas masak tu nak muntah bau dia. Bau tumis pun tak boleh tp sebab nak masak utk husb tahan nafas je la masa menumbuk atau potong bawang tu. Kdg suruh husb yang settle bahagian bawang

Sama sis.. semua yg bau menyengat jd kembang tekak.. klu nk memasak wajib pakai mask. Nasi klu nk makan yg dah sejuk (xde wap bau). Lain2 gantikan dgn nestum cereal, roti, biskut, mee2, buah-buah mmg x putus.

Saya. Saya makan je nasi putih tanpa kuah. lauk yg tanpa kuah/ bertumis/ sambal. Roti bakar, biskut2 kering, maruku, kekacang. mihun goreng kosong -maknanya yg tak banyak guna bahan tumisan

Nak berat try: mee, mihun, kuey tiow, yee mee, pasta. Snacking lepas makan berat: buah, yogurt, oat, roti, kacang, atau buah kering macam kurma, aprikot, kismis gitu lah.

samaaaaaaa 😭 nak muntah bau. sy mkn mee, spaghetti, sup mushroom cmtu je. ada masa nasi arab nasi tomato nasi ayam blh mkn cuma time msk tu tkleh bau lgsung

sya mula dulu tak blh. cium bau apa je pasti muntah loya mula pertama boss soh sya masa dah siap apa semua rasa mual tu muntah kuning adoi sakit rasa nya sis

Sama lah saya pun tak boleh makn benda yg ada bawang dan bau yg kuat auto muntah.. Dah 2 bulan makn roti jee.. Nasik boleh makn 2 mulut tu pun rasa Loya