sakit buasir

Ada tak mommy2 sini masih susah membuang air besar dlm kategori (sembelit & buasir)? dah dekat masa nak bsalin nie. lg 3 weeks. dok pikir takutnya ... cmana la masa meneran nanti. dr ahad lepas lg xleh mbuang. checkup hari isnin doc bg ubat "anucare" 2biji utk masuk kt bontot.. 1 da cair, 1 lg pn cair.. tp sy letak kt freeze.. da keras tue, malam dlm kul8 masukkn rasa nk mbuang sgt.. ptutnya biarkan sejam lepastu baru bole mbuang..8.50pm tuu da luncur g tandas. alhamdulillah najis keluar ok smpai ke harini. tp kesan sakit dlm tuu masih ada. da bengkak ke apa xtahula. takutnye nt nk bsalin. ada cara lain tak utk kecutkan bengkak tue? sbb da tahap gigil n bpeluh2 masa mbuang. tp masa mbuang tue, saya tak teran. takut organ dlm bontot tue lg terkeluar. skrg pn da ckup sakit n perit dah. bsarnya macam syiling 20sen dah kot. Mohon nasihat or sharing dr mommy2 yg berpengalaman n tahu. da cuba mkn yg lembut, minum pati delima, minyak zaitun pn cuba. tp baru 3x mnum. tak leh tahan ngan rasa dia, muntah masa mnum.. trus stop.

1 Balas

Kalau tak silap saya vitamin yang klinik bagi , yang ada 4 biji tu salah satu nya iron , kalau makan ni senang berak . Masa lepas bersalin pun saya keep on makan ni , elok je najis lembut , lepas habis ubat ni start najis keras