Jahitan macam renggang 😅

Ada tak mommies2 yg jahitan episiotomi tak tanggal lagi benangnya walaupun dah 2 minggu bersalin? Memang lambat ke nak tanggal benang tu? Atau dia terus tanam dalam kulit? Sy lap setiap kali lepas cuci bawah. Bila semalam try tengok guna cermin, nampak macam renggang pun ade. Tapi bila kena air tak sakit pulak. Risaunya kalau terbukak balik 😭

9 Balas

Jahitan nya akan tenggelam dalam kulit,dia bukan tertanggal. Macam saya masa berpantang tu, nurse cakap jahitan regang. Seriau bila tau. Takut.. Takut kena jahit semula 😅😅😅. Tak sanggup menahan sakit. Kakak saya masa bersalin anak 1st dia, jahitan pun regang masa 2 minggu berpantang. Dia kena jahit semula 🤧🥴. Untuk case saya, Alhamdulillah doktor kk suruh saya baru dengan air bancuhan garam je. Dia cakap dalam 2 minggu lps amalkan, jahitan akan bercantum semula. Tak perlu jahit untuk kali ke2. Alhamdulilah sangat 🤲🏻💕. Syukur 😊

Saya punya tak perasan pulak wak bila tanggal ke atau dh tanam teros dlm kulit😅 sebab kita pakai pad, taknampak pulak ada tetas benang ke apa kat pad tuu🤭 sakit apa semua dh tak sejak seminggu berpantang. Sebab saya jahit sikit saja. Now 22hari berpantang, darah nifas pon dh macam kelua sikit2 jee.

4y ago

Sbb tak tahu pasal rendam dgn garam, so lambat la elok lukanya 😅

Sy baru 20 hari pantang dah kena 3 kali jahit😭😭😭 first kena infection,second tbukak skrng baru smnggu lebih jahitan yg ke 3 ..sy pn dok risau je x baik😢hari2 dok pkir takut ap smua...serik rasa..harap luka ni cepat baik la nk gerak pn tbatas..

4y ago

Sis bleh try ambil vitamin C

pernah kena episotomy .. luka terbukak .. tapi dah terlambat misi kata nak gi jahit kat doctor balik tak? tapi boleh tunggu kering je.. haha so i pun biarkan la luka tu sembuh sendiri ... tapi jadi tak cantik dah la rupa..

Saya dulu pun mcm tu jahit episiotomi jgak dah 3 mnggu benang tak lerai. Try makan jelly gamat plus dlm 2 3 hari nmpak dah benang lerai sndri. Slebih nya serap dalam bdn.

4y ago

Oo memang ade yg tanggal sendiri, selebihnya terbenam dlm kulit eh? Okay2

maaf lari topik . saya ceaser , luka saya berdarah sikit dah lap tak keluar dah . nak letak ubat kuning yg sy beli kat farmasi ni . boleh ke ?

4y ago

Nurse pernah pesan tak suruh letak dkt kk kertas yg hosp bagi lepas balik dari hosp? Kk sy suruh letak, so nanti dia tahu kita dah bersalin and dia datang rumah check baby and ibu. Rasanya luka awk okay kot. Jaga makan time pantang semua. Yg penting kena selalu sapu ubat. Tapi ape2 kena refer dgn doc jugak, sbb kita tak tahu luka tu kalau nak elok mcm mana kan.

guna gel solcoceryl tu sis.. sy jahitan terbukak.. dah terlambat tahu.. pastu jait balik laa. huhu.. bru guna gel tu. cepat baikk

4y ago

Tengah guna jugak ni. Alhamdulillah okay 😁

Kalau org cina berpantang kan... Berendam dgn air garam kasar.. ☺️ I'm bansa cina😉

4y ago

Yuppp... Biasa nya mlm lah berendam, kene pakai air suam, sbb untuk garam kasar tu cair... Kalau mami dpt duduk stgh jam pun ok.. Tapi kalau yg bagus 1jam...ikut mami2 lerrr☺️☺️

Boleh try jelly Ni..

4y ago

Hihi.. harap2 X la kan..