Jahitan bersalin normal ok tapi ada melecet

Hi moms. Saya bersalin normal + vaccuum. Berpantang hari ke 20, last nurse kk check jahitan saya semua ok, benang belum tanggal tp ada melecet, mungkin sbb saya jalan laju dlm pantang (ulang alik kk anak prolonged jaundice) huhu. Tapi harini sakit betul rasa melecet tu.. soalan saya : - benang akan tanggal paling cepat dalam masa berapa hari berpantang? Benang jahitan akan tanggal sendiri atau dia meresap ke kulit sebenarnya? - kalau melecet apa yang boleh saya buat utk redakan melecet? sakit betul bila kena air.. - melecet akan buatkan jahitan terbuka tak? Takut pulak kalau effect pada jahitan.. #bantujawab #SeriusTanya #firstmom #bantusharing

2 Balas

benang tangga depends pada org . kalau cuci betul semua 2/3 minggu dh tanggal sendiri , mcm sy 35 hr masih ade 2/3 urat benang . tapi luka dh cantum semua.

2mo ago

Baik faham tq sis

sblm pantang hbis benang dh tnggal n luka sembuh. sy cuci luka 2 kli 1 hri lpas mndi. cuci guna air normal saline then sapu ubat mata cmc 😄

2mo ago

Wahhh baik sis terima kasih share