Jahitan terbuka

Saya dah 22hari bersalin. Jahitan di bawah benang semua dah terlerai. Saya tak pasti samaada jahitan terbuka atau memang macam tu tapi saya pedih di bahagian jahitan. Bila saya tengok bekas jahitan tu macam nampak isi terbuka. Yang tu jahitan terbuka atau memang macam tu? #firstmom #ingintahu

6 Balas

kalau saya lain plk crite jahitan sy terbuka sikit je n hujung dia bernanah astu sy pasti tempat luka tu sentiasa bersih dan dicuci dan dilap kering..sy tak pakai pad langsung sy pakai lampin anak sy..astu sy sruh suami beli ubat gel hydrocyn kt dlm shopee pakai dlm seminggu terus bercantum cantik dan nanah tu terus kecut dan hilang tp kalau nk cepat baik masa cuci / bersih darah nifas check luka betul ii astu terus pakai gel tu..sbb gel ni pihak hospital pun pakai untuk cuci luka czer / normal yg terbuka balik..try laa beli sy beli rm16 je dlm shopee.

1y ago

yup btol sye pun pnh pakai gel ni mse bersalin swasta mse ank kedua.. doc sarankan xyh pakai air kuning tu sbb nt Luka lmbt kering.. dia suruh letak gel tu je.. tp make sure kena cuci bersih dlu. kalau bersalin gomen mmg dorg suruh letak air kuning tu je 😓sye pun pnh terbukak jahitan mase ank first . fuhhh kena jahit smla ye .. trauma..

i xsure la kkia area u camne. sbb dulu anak sulung nurse kk melawat rumah lepas discharge. luka bawah pon dia check nak tgk bercantum elok ke x. yg 2nd bby czer, sama juga nurse kk kerap lawat rumah lagi2 bila bby kuning. klo sis masih sakit situ better pergi hospital la double check. risau infection je. & setiap kali lepas pergi toilet, lap tekap slow2 ok. sesambil tu tgk tisu tu ada darah ke nanah x.

Kalau dah 22 hari masih pedih refer KKIA sis. Supposedly rasa ngilu sikit sikit tu biasa la tapi kalau sampai pedih, merisaukan juga tu.

bagitahu misi segera.. jgn tangguh.. risau jangkitan kuman.. sbb awak ckp masih pedih

1y ago

Okay tq

gi klinik mintan nurse/doc tengokkan.

suh nurse tgokkan