First baby

Ada tak mommies kat sini pregnant 5 week skrg. Masih boleh puasa penuh x? @ tak digalakkan? Ank first, minta pengalaman mommies2 semua🤗

1 Balas

puasa ni wajib bagi ibu mengandung sekalipun. wajib niat puasa, bangun sahur utk makan berkhasiat dan cuba utk berpuasa. tapi kalau dipertengahan rasa lesu gigil nak pitam, alahan yg teruk atau masalah kesihatan lain, berbuka lah terus dari memudaratkan diri. hanya awak yg tahu kondisi badan sendiri sama ada mampu atau tak. islam ni tak menyusahkan, tapi jgn juga ambil mudah bab hukum Allah ye ☺️ https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1868-al-kafi-434-hukum-perempuan-hamil-berpuasa