Hubungan suami istri selepas melahirkan anak prtama

Ada tak kat sini yg bru first baby? Mcmana hubungan mommies dgn husband slepas dapat first baby? Masih ada masa utk luang bersama tak? Mcm saya, slpas melahirkan anak frst 2 mggu lalu, hubungan dgn suami rsa kurang komunikasi. Kurang rsa utk masa bersama, bercakap dll. Sbb bla waktu mkn, saya makan dia jga bby. Bla dia mkn, sy jaga bby. Bla siang suami dh pergi kerja. Bla mlm,suami dh penat seharian di ofs dan sy pula penat juga dgn aktiviti harian sy bersama bby dalam pntang. Rsa kurang masa utk luangkan bersama suami. Ibu3 pula mcmna?

9 Balas

Tahun lepas sy bersalin anak sulung kami. Mmg mula2 rase kurang berkomunikasi psl berpantang rmh kk ipar. Sy dlm bilik lain bersama baby. Pagi suami da pegi keje. Malam balik die da penat lps tu tido. Sy setiap 2jam kena susukan anak penat. Tapi lps 2minggu kami balik rmh sndr. Semua buat sama2. Bile suami pegi keje. Die selalu tny psl anak.. tny anak ok ke tak. Kadang2 suami balik tgh hari belikan makan sama2 ( sbb sy masih dlm pantang sesrg ). Bile suami balik keje. Sy boleh la mandi.. sambil tu suami jaga anak. Bile makan mlm kami mkn sama. Tgk tv sama2. Ada kala suami suruh sy tido kejap sementara die berjaga psl nnt mlm sy pulak kena berjaga utk anak. Suami tetap tido dlm bilik yg sama. Cuma kesian la.. bile baby nangis2 ganggu suami psl pagi2 die kena bgn pegi keje. Mcm tu la rutin harian kami. Nasib baik sbb dpt suami yg mmg suka bdk2. Syukur Alhamdulilah.. skrg sy tgh pregnant 23minggu bulan 12 dpt baby no 2🤗

Sy suami jaga time pntang. Tghri dia balik. Dia jga baby. Sy mandi. Makan. Time makan dia dduk sblah sy teman. Bgitu juga klau dia makan sy teman dia . Mlm dia balik dia msak utk lunch esok. Xpun sy msak dia jaga baby. Sblum tdo kami pegang tgn bru sma2 lelap. Ckp syg pd 1 sama lain. Ni habit dri awal kwen. Memang masing2 penat. Tp make effort 😊. Dia xbuat sy buat. Wajib g kerja sy cium pp dia. Dia pn sama. Baby sy dh 8bulan skrg. Nk bersama mmg kna curi msa. Yg pnting klau sedih..luah ja kt suami. Jgn simpan. Bolei stress sorg2 nty..😅❤

Bagi saya, lain2 pasangan, lain2 cara komunikasi. Saya dan suami pula kami selalu sentuh tangan dalam beberapa saat sahaja kalau masing2 dah penat dan tak terdaya nak melayan pasangan. Jadi masing2 faham, pegang tangan kejap tapi kami tak bersuara, cuma itu tanda untuk bagitau "saya sayang awak tapi saya sangat penat sekarang, esok2 okay". Mungkin awak boleh cuba create satu bentuk komunikasi yg dia faham dan awak pun faham keadaan masing2, cuma situasi yang tak mengizinkan untuk nak bermanja dan bermesra.

Saya pun baru je 25 days bersalin. Hubungan dengan suami banyak jugak cakap masa waktu malam, kalau time Makan pun saya ajak dia makan sekali, baby letak dalam bouncer, saya jenis mmg kena bercakap, kalau tak nanti cepat sedih sendiri, dalam pantang mmg tak bagus kalau sedih sedih. Bila siang pun, saya whatsapps cerita kan apa saya buat and baby buat bila husband keluar keje

5y ago

Sama sis.. bg sy, suami isteri kena byk komunikasi. Bukan melalui whatsapp je. Sebab naluri isteri tu perlukan belaian. Nak dimanjakan. Kalau saya, memang saya akan cuba sedaya upaya luangkan masa ngan suami. Cuba borak dengan dia. Kena ada masa ngan suami

Kena cari juga masa bersama walaupun masing2 penat, boleh main ngan anak sama2, anak tido, cari masa tgk movie ke, tp movie pasang kat rumah je la hehe. Maybe you guys awal lagi, masing masing penat, nak adapt ada new member in family. If anything, slow talk dgn ur husband.

Lau sy pula dr sy melahirkn smpai la skrng baby da 7 bulan suami da tak tdr sebilik dia tdr kat luar sbb husband brdengkur 😂 tp hubungan tu masi ok la apa2 kmi brwatsap ja sbb suami kj blik pun da tgh mlm.. Komunikasi tu penting la

Sy dlu masa ank 1st suami keje dr 6pg smpai 12mlm mmg mase tu sgt2 terhad. Tp saling rindu kami kerap komunikasi melalui whatsapp je. Tu je cara yg ada utk eratkan hbungn

haah

sy rasa mcm tu la khidupan suami isteri bila dh ada ank nnt.a new chapter in our life..mule2 mgkin la stress kot.kite lg pnt dlm pantang jge ank, suami penat keje. nt ank dh besa sikit plan la for vacation or honeymoon.spend time betul2.discuss baik2.