pemantauwan kawalan glokosa

Ada tak kat sini sama nasib mcm sy? Agak2 mcm ni kena insulin ke? Risau lak tgk kptsan ni

pemantauwan kawalan glokosa
31 Balas

Sy biasanya bacaan bawah 6 je. Kalo dapat bacaan atas 6, dah risau sgt dah. Sbb takut kne insulin. Makan mmg pantang, sesekali boleh la kalau nak mkn manis. Sy GDM on diet control je. Setakat ni bacaan gula sy okey je, doktor puji je. Karbo tu pon dah ada gula sbnrnya. Air manis pon mmg jarang sy ambil. Makanan org GDM ni macam makanan orang diet makan suku suku separuh. Lebih kurang la. Sekali makan, contoh lunch. Terhad kepada 3 meals je. 1 meals mewakili setengah cawan nasi. Kalo ambik buah epal ke sebiji, kena kurangkan nasi jadi 2 meals. Ni mengikut apa yg doktor pemakanan bgtahu.

Salam sis , sy pon ada kencing manis time preggy nih , stiap appoiment sy akn buat bsp kat rumah . Tp after mkn kencing manis sy tak smpai 9 paling tinggi 7 lbh tu pon doc kdg2 mrh , sy nyaris kena insulin masa bacaan bsp sy 7 kats , tp xjd insulin sbb doc nk tgk lg skli alhamdulilah skrg bsp sy okay sbb sy jaga mkn . sis jaga mkn kurangkan mkn manis2 bykkan air masak , sy pon xlah pantang sgt tp masa time nk jumpa doc before 2 mggu tu jaga mkn . tp seelok2nya sis jaga mkn .

Sis GDM on diet kena jaga makan je...klu boleh Masa buat bsp elakan makan bnd manis ,klu Tak mmg bacaan akan Naik cpt.Kalau ikut bacaan pagi Tak boleh lebih dari 5.3, tghri ,ptg, Dan mlm x boleh lebih dari 6.7 klu standard kk lh.Kalau bacaan 2 kali merah semasa bt bsp tu...kena refer doktor balik, doctor just nasihatkan Kita pasal cara2 mkn.Tapi klu bacaan Makin Naik Makin Naik... doktor akan suruh ambik ubat, Dan last klu masih Naik juga bacaan kena lah cucuk insulin lagi jenuh Tau.

Sy pn gdm, kena kawal pemakanan, makan sedikit tp kerap, klu time buat bsp ti, dlm tempoh tiap 2jam tu cuba jaga mkn, jgn mkn nasi yg trlalu byk atau minum air manis, sy bacaan plg tggi 7.0 tu pn sbb kena cucuk dexa, lps cucuk dexa bacaan gula sy mmg huru hara sket tp doc kata ok sbb kesan cucuk dexa, klu time lain average bacaan 5-5.2, trkawal tp still dikira ada gdm sbb sangkut yg mgtt 2nd time 6.5. Just jaga mkn je lps smp brsalin.

4y ago

Ok tq sis ☺️

Sis kna GDM kan,sis kna kwl pemakanan jgn smpai kna ambik insulin atw ubat GDM. Sbb effectnya kpd bayi dlm kandungan. Antra Side effectnya adalah, boleh mengakibatkn Air ketuban kurang,semasa kelahiran bole terjdi bayi kurang gula sbb semasa mengandung ibu dh kna GDM tpi golokus tu x sampai kpd c bayi. Itu mengikut pengalaman sy lh sbb sy kna GDM semasa hamil ank sulung. Mudah2an 2nd pregnancy ni xde lh GDM 😂

Saya dlu pon GDM on DC.. Kena kurang kan gula la dalam mknn and minuman.. Minum air masak je.. Makan pon sikit2.. Biasa amik lunch nasi sesenduk + sayur + ikan.. Bacaan dlm 5 lebih je.. Tapi hari yang patut sy amik BSP sy puasa.. Sebab nk bagi bacaan cantik.. Hahaha.. Siap doc plik mcm mne BSP cntik tpi ade GDM ni.. Skrng tngh tnggu result gula after delivered.. Smpai skrng xdpt call.. Harap2 ok je laa..

Mcm saya sehari sblm bsp memg tak amik mknan or mnoman manis..pkol 10 dah start puasa..xmkn dan mnom even air masak saya tak sentuh..esok nye pkol 8pg buat bsp..alhamdulillah result x pernah cecah 5.0..lpas bsp tu saya cume jamah roti gandum 2keping dan mnom susu je..pkol 10pg bsp balik result masih cantik..saya dah 31mggu gdm on diet tak pernah amik ubat sbb result cantik. .bsp pun buat 2mggu skli je..

4y ago

Susu hl. .sbb tak blh masok susu lain. .

Sy mse 1st bsp smua tggi dr pg smpai mlm...pastu yg 2nd dan 3rd tu pagi je tggi...yg lain okey... Yg ke4 ni 2mggu sblom bsp doc bg pil mkn...msih tggi tp ade trun sikit dr sblom ni... Esok doc nk rview xtaulaaa daa kena start insulin ataupun doc bg ambik pil lg... Sbb ptotnyaa yg ke3 tu da kena start insulin tok mlm je tp doc tu suh mkn pil..xtaula cmne nk ksi rendah bwah 5.3 belah pagi tu😣😣

4y ago

Awak mnum bila air green tea tu dan tnpa gula ye? Td g reviee doc bg pilihan nk naikkan dos atau insulin...sy pilih naikkan dos...lg 2 mggu kna jumpa lg...tgok ade trun x...

Saya pernah kena GDM on insulin..masa minum air gula result puasa 9.6 n lepas minum air gula 13.5..pastu klinik call suruh buat bsp..pun sama gak result untuk pre-bfast 9 lebih..lepas b/fast 13 lebih..lepas lunch 7 lebih..dinner sy tak mkn so normal la gula bacaan dia jd 6..esoknya dpt call dr nurse kk suruh dtg klinik ambil surat masuk wad untuk insulin..

Sy gdm on insulin, sangkut gdm 33w.detect gula kat kencing.buat bsp kat wad hospital seminggu, mmg x terkawal.makan sekeping roti kosong ja pun lepas 2 jam bacaan 6.8.sy dah nk pengsan kebulur 4hari buat bsp,bru turun pegi 5.bacaan pagi je tinggi,ptg mlm ok.so doc bg insulin lgpun baby sy kecil,37w kena induce.

4y ago

Ohh tq mummy...