Due date Julai/11

Ada tak kat sini baby julai.. boleh sy tahu ibu² dah beli persiapan ke belum? korang beli ape je share² la kat kita🫣 klau sy 1 benda pun blum beli lagi

46 Balas

Melalui pengalaman sy. Sy beli awal brg baby terutama sekali breastpump. 16 week dah start beli barang2. Org keliling ramai mencemuh ckp awal lagi lah, jgn excited sgt lah. And yes sy deliver baby premature masa 27 week. Dan terberanak kat negeri org, travel sbb urusan kerja. Nasib la dah ready brg2 baby. Breastpump sgt membantu sbb baby dalam nicu. So kena pump susu hantar ke nicu. Xpe beli awal utk persediaan kita. Bila kita susah xde sapa pun nak tolong itu ini. Dan klu boleh study juga bab2 kelahiran premature if anything jadi mummy xgelabah sgt. Sbb kita selalu baca2 benda yg best dan pengalaman yg cukup bulan. So klu boleh cakna juga utk kelahiran pramatang. Just my experience 😁

Saya beli barang baby awal , dlm 3 - 5 bulan start beli dh, skrg dh settle , cuma barang ibu ja belum , better beli awai sis tp ikut kemampuan , jenis saya , kalau ada duit , saya beli , kalau belum ada , nanti ada baru beli , sbb nnti kita susah takdak duit , takdak sapa pun nak tolong , diri sndiri jugak kena beli , org tua2 & lain2 memang bgitau tkpyh beli awal , tp bukan mereka kan yg nak beli brg untuk anak kita nanti ? So jgn ikut org , ikut atas diri sndiri , mampu beli awal atau lewat .

Saya baru 19 weeks. Now beli barang untuk saya dulu such as maternity pants & panties ni penting sgt sbb perut makin membesar rasa senak nak pakai seluar yg biasa. Barang baby saya plan nak beli sikit sikit after dah tahu jantina & masa 7 bulan pun okay jugak. Tapi apa salah nya kan kita beli sikit sehelai baju pun dah kira boleh jimat untuk masa akan datang. Hehehe

Saya due 9/7 start minggu lepas dah beli barang untuk sendiri hehe bag hospital, kain batik getah, stokin pantang, disposable panties, nipple cream, stretch mark lotion, seliper hospital, toiletries utk hospital, breastfeeding bra, maternity pad, sitz bath. Nanti dah masuk trimester 3 baru start beli barang baby

Sy due 7/7 dah beli brg baby sikit2.. kebetulan hari tu g expo baby mn berbaloi kt grab.. sbb sy jenis suka bndg hrga antara shopee dgn expo.. x beli byk baru botol susu.. baby pn x scan lg.. nti dah scan lps raya kot baru cri lg..

4mo ago

banyak ya beza. berbaloi jugak expo ni. boleh laa saya cuba tengok lepas ni kalau ada expo lg

sy pn xbli ape² lg .. dlu ank no1,2 byk pakai yg org bg pnjm je(ipar² bg)no3 bli sikit² lps tu no4,5,6 ggur..ni dh 5thn nunggu, due bln 7..kne bli baru sume, xsiap ape² lg.. settle ank² skloh dlu

ikut pngalaman ank ptme yg lahir pramatang dlu, mse2 20mnggu ni sediakan brg2 utk ke hospital, brg kite sndri.. brg bby mse da 7bln.. ank ptme sy lahir mninggal jd xpyh beli brg awal sgt, mbazir nty

Tak beli apa pon lagi masih rilex.. Tunggu nak scan gender baru beli, kalau jantina perempuan xyah beli recycle kakak dia je.. Kalau sebaliknya tunggu la 7 bulan ke br beli hehe

saya pakaian bby smua pkai yg lma yg ank sulung punya ,, ada juga la pakaian Anak ipar bgi kongsi .. cuma bli brng² lain spt botol susu, pampers, susu bby , minyak angin tu smua

saya due 9/7 tp 38 weeks dh kene serah diri dh sbb gdm on insulin tp satu barang pn xbeli lagi ni tggu 7/3 ni buat detail scan kt hospital bsr nk thu jantina br nk beli😂