screen time

ada tak ibu2 yg langsung tak perkenalkan bby screen time? first mom, yg suami busy kerja,urusan rumah smua ibu buat. bby sy dah 9 bulan . dah start perangai separation anxiety. dgn sleep regression skali tiba2. bdn sy dah xlarat rasa.. mcm mana ibu2 buat kerja rumah kalau xbg ank leka screen time? ank sy senang bosan. xboleh duduk stempat shj. mainan yg sama pon dia bosan. belum merangkak lagi. tp dia suka nk kita tatih dia berjalan. kalau bukak didi &friend bru dia boleh duduk diam lama. kalau nk harap biar dia main sorg2 mmg skejap je ok. nnti mrengek kalau xlayan mnangis. dia kalau boleh nk kita 100% depan mata. nk berdukung. dgn ayah dia pon dia mrengek nk kita.. kadang xnk bg screen time langsung tp tu la. jenis ank yg nk mngempeng 100% xboleh nk layan rasa. bila letak dia tengok didi n friend dia tu bru la boleh bring luruskan bdn rehat kejap sbb dia senyap. xboleh nk biarkan dia nangis. sbb mmg akan muntah. dia suka nangis yg mnekan2 tu. ke boleh je bg screen time tp kne hadkan? #seriusnanya #firstmom #pleasehelp

11 Balas

ank sye screen time masa sye pegi toilet je. x kira la utk mndi ke buang air ke ape ke. dlm 10 ke 20minit je utk sehari. selebih nya sye akn main dgn die. sye byk beli mainan die. slap pad ade rocking chair ade music pad ade mcm2 lah. so masa dia jaga mmg masa sye mostly dgn die. kalau sye nk buat kerja kt dapur kejap, sye akn ltk die dlm stroller, tolak pegi dapur. kalau x, sye tgl kn die atas rocking chair je kejap. tapi 5 ke 8minit skli sye akn jengah die. husband sye kerja pkul 9pagi sampai 7mlm. pkul 8 mlm sambung buat side job sampai pukul 12mlm. rumah bersepah sye biar kan je dulu. nnti anak tidur mlm baru kemas. masak sye buat masa mlm. bwk ke tgh hari punya mkn. kalau malas sye order je dkt grab food. baju basuh time mlm. lps tu terus sidai. kalau sye rasa penat, sye akn bwk anak baring2 atas tilam. sekali bwk mainan die.

Saya bagi start anak 6 bulan. Kalau fon, saya tak bagi dia pegang. Saya tak biarkan dia dengan fon atau tv sorang2 lama2. Time masak pon saya akan ulang dr dapor ke ruang tamu untuk join nyanyi dan menari. Sampai mengah kita menari, terlompat sana sini😅Kadang2 dia sendiri tinggalkan fon/tv dan cari saya kt dapor. Dia angkot mainan dia, dia main kt dapor. Lama sikit, dia gi tgk tv balik. lpas setel krja, saya off tv/ fon pon dia ok je. awak jgn bagi dia hadap je tv/ fon tu. Awak join sekali tgk sekali sekala. Baru meriah. boleh kurus jugak sebab menari2😅

sama dengan anak sy, sy pun tgh mencari solution. kalau boleh dia nak sy baring je. tapi bila kita baring je, dia akan pandai pula main jalan2 satu rumah. bila sy berdiri nak masak, hmm mula lah menangisss teruk macam kene pukul. betul dia nak bagi ibu dia rest 😂 try bagi tgok screen tak sampai 3 minit pun. dia mmg tak minat tgok screen. kalau mainan pun cepat bosan. anak lelaki mmg camni ke, kalau boleh dia nak lekap pada badan.

baby jannah suke screen time DIDI AND FRIENDS hahaha 😆 tapi jannah takde la demanding bab bab nak berkepit...saya bgi dia screen time 30 minit je setiap hari...yg selebihnya bonding time or play or study time. saya bagi 15 min pagi lepas breakfast dia Dan 15 min ptg lepas makan snack dia..waktu lunch dia makan bubur jadinya NO screen time sebab kene exercise hehehehe...jadi study or play time ...

Sy bg je anak screen time. Sbb sy nak buat keja rmah..mcm msak..kemas rmah bsuh bju..nk g toilet nk mndi ape smua. Siap smua tu sy main² la dgn anak blek. Sy ng screen time but at the same time sy ltak mainan bg dia main jgak. Kdg² dia xtgk mna pon tv tu sbok main..Kdg² dia tgk. Sy ltak anak dlm playpen. ☺️

saya baca pakar kanak² punya artikel. Baby toddler and pre juvenile, diorang tak tahu apa itu bosan. kita yang memandai kata anak bosan. you kena belajar lebih tentang anak you. belajar pattern dia, and give him/her more activities yang menjana minda dia more.

Saya bagi Time saya masak or mandi. Sbb Kalau tak Dia akan kacau masuk dapur la bawak segala toys Dia. Bila doc tnya pun saya Jujur je. Untuk mengelakkan benda2 merepek Dia buat masa saya xnmpk dia. And doc said ok. Jnji Bukan lama la

sye rse x salah bg anak screen time.. mcm sye ble wat keje rumah, memg akan psg tv n bia anak tgk.. ble da settle sye akan layan anak, main2 dgn dye.. situasi stiap org x sme.. buat mne yg kte mampu je...

No screen time 0 - 2tahun. Ni yg hspital letak masa ank sy on terapi.

sy bg anak tgok tv je.. handphone sy x bg.. tp ada had lah bg anak tgk..

1y ago

xpe sis.. anak sy dah 2 tahun lebih.. sy pun bagi tengok tv shj.. kita suri rumah ni mcm mcm nak kena buat.. xde menghadap anak je.. anak sy mmg x main phone.. ade mase yg terluang sy akan bermain dgn dia.. buat messy play.. bawak dia ke taman sekurang2nya seminggu sekali.. kalau kita xbg gadjet, tp biar je anak main sorang sorang, pun boleh jd punca speech delay dan developmental problem yg lain.. yg penting kita x spend terlalu banyak mase utk anak hadap tv.. mental kita kena jaga jugak.. rumah nak kena terurus jugak.. kalau mental ibu x stabil, mcm mana nak jaga anak kan? gila depress pulak kang, semata mata sbb xbg gadjet.. anak sy keluar makan x tengok phone.. anak sy dua tahun tu dah mcm mcm dah pandai cakap.. pandai bergaul dgn sepupu sepapat.. semua tu depends cara kita expose anak dgn persekitaran, bermain, bersosial.. bukannya bila x bg gadjet, anak terselamat dari sbrg masalah perkembangan.. banyak lagi aspek lain..