rutin tidur baby

bby sy bru nk masuk 8 bulan. rasa dah sminggu lebih waktu tidur yg panjang dia start pkul 2,3,4.30 pagi. max tidur untuk malam dia mmg wajib 10 jam . bangun kadang 12.45/1,2 petang. dulu waktu tidur dia paling lmbt 12.45,awal dlm pkul 10/11 malam. skrg ni kalau dia tidur awal sbelum pkul 1, mesti akn bangun pastu ajak main sbelum start tidur panjang yg btul2. dah cuba mcm2 cara nk bagi dia tidur lena awal, start pkul 10/11 dah ttup lampu,takde sebarang pencahayaan,biar dia sorg2 pusing kiri kanan tp masih dlm pantauan sy la. sbb sy jenis xkn tidur selagi dia xtidur. dulu ok trus tidur bila takde org nk main dgn dia. skrg tak. walau dlm gelap2 tu smpai nangis2 marah nk org main dgn dia. kalau sy biarkan dia akn nangis kuat dan muntah sbb nangis kuat tu. dah muntah xkn nk biarkan,satu keje tukar cadar,bersihkan bby tengh pagi buta 😂dah bnyak kali mcm tu. so skrg layan je dia nk main smpai dia sendiri mngantuk. normal ke waktu tidur bby berubah2 mcm ni. makin celik makin bnyak akal😅 #firstmom #pleasehelp #firstbaby #seriusnanya #ingintahu

2 Balas

Normal untuk sleep routine berubah. Tapi cuba awak ubah rutin dia. Kenalkan siang dan malam. Anak saya lepas maghrib masuk tido. Pukul 6 pagi akan bangun. Nap time 2-3 kali. Masih lagi sama walaupun umur dah setahun.

1y ago

betul ckp mommy ni. cuba kenalkan siang dn malam dkt baby awak. sama mcm anak sy juga. anak sy lepas mgrib masok tido. pukul [email protected] akan bangun. bangun mlm pon hanya minta susu. tu pon 2@3kali ja. nap 1@2kali. rutin dia sama sampai sekarang usia dia setahun 11bulan.

normal