check list

Ada tak ibu2 yg boleh share pada saya , list lengkap nak sambut baby serta jumlah yg perlu dibeli. Contohnya baju lengan pendek berapa, pampers banyak mana..maaf sebab baru first baby , tak tahu sangat

7 Balas

Sy beli Brg baby -3lai bju lengan pjg sluar pjg -3lai baju lgn pdk sluar pjg -3lai baju lgn pjg sluar pjg lubng2 -3lai singlet lubang2 -3lai singlet biasa -3lai bju lgn pdk sluar pndek -1lai romper lubang2 -3lai jumpsuit -5in1 romper(rm18 shopee) * bju sy beli mix size 0-12m ad leh pakai pndai2 bajet ye, nb sy beli 3-4 hlai sj,byk 3-9m -20lai napkin (10set each) (fiffy&pureen) -2lai fluffy blanket (rm11 shopee) lembut gila -2lai tuala fiffy (rm15 set) -2lai hoodie blanket (rm15 shopee) -2pcs bip (ninso) -mitten booties 11set (beli 3in1) jimat, -3set hat,mitten &booties -1set bby nail clipper (rm3.80 shopee) -1pcs bottle pureen 2oz(stndby)(rm7.90) -1pcs bottle tommee tippee 8oz(stndby)(rm19) -1pack baby detergent (refill) -2pck pampers petpet (nb+s)(rm47 shopee) -2btol minyak telon (mybaby&bebiku)(shopee) -1btol garlic balm (rm16 shopee) -1tube nappy rash cream (free) -4lai cotton handkerchief (eco) -1pcs berus lidah baby? (rm7.90) -1pck cotton bud (eco) -1btol spray(eco) -2pck mosquito repellnt (eco) -1pcs tungku bby -8pcs barut tali (rm2.20 each shopee) -1set travel mandian -1set mandian rumah -6pck ankku wet wipes 30's for travel(eco) -10pck pureen wet wipes 2x100's (shopee) -1pcs 0+ orthodontic pacifier (stndby) -1pcs bekas susu formula travel(stndby) -1set breast pump+bag+bottle real bubee(rm67) -1pcs bath tub (rm18 shopee) -1botol neurogain (rm46.90 shopee) -1tube nipple cream palmers (rm25 shopee) -1 set pntang NR harmon (rm129) -1set pntng basic ummialya (rm80 shopee) -2pck matternity pads kotex(seluar) -1pck librese pad 41cm -3pcs stokin pntng (rm2.90 each shopee) -3lai kain batik -4pack 3in1 horlick(eco),murah lg dr beli psrya -3pck milo 3in1 -biskut2 pck kecil -1set trolley (nk ssun brg bby dlm troli sng) (rm54 shopee) -1set almari bby (rm118 shopee) -1set tilam bby sekali kelambu(rm32 shopee) -1set beg baby 5in1 (rm25 shopee) -hanger baju baby (eco) -1set ampai baju baby (rm21 shopee) - stroller /carseat/playpen or katil tunggu hbis pntng baru beli?

4y ago

Beli tiap minggu awak, sbb sy niaga grg pisang je, mmula dlu simpan rm10 shri ,smgu dah ad 60rm cmtu sbb shri cuti,hri cuti tu sy p TF beli baju 2lai, belen simpan balik mgu depan beli lg ulng2 smpi lah dah ckup brgnye?

*BARANG BABY* ? Rompers - 3 helai ✅ ? Baju Siang - 4 pasang✅ ? Baju Malam - 4 pasang✅ ? Topi + mittens + botties - 4 pasang✅ ? Pampers (nb) - 2 peket✅ ? Kain Bedung - 3 helai✅ ? Barut - 10 helai✅ ? Stokin - 3 pasang✅ ? Tilam Baby - 1✅ ? Lapik Getah - 1✅ ? Wipes Tisu - 4 ( free 1 botol) ✅ ? Tuala mandi - 2 helai✅ ? Cotton Ball - 2 paket✅ ? Sabun Baju baby - 1✅ ? Cotton bud - 1✅ ? Set mandian - 1✅ ? Minyak rambut - 1 botol (125ml tahan setahun)✅ ? Minyak telon - 2 (buy 1 free 1)✅ ? Pengetip Kuku baby - 1✅ ? Set Uri ? Besen Mandi ? Kelambu ✅ ? Tungku Baby ✅ ? Botol spray Air - 1 ✅ *BARANG PENYUSUAN* ? Breast Pump - 1 (auto) ✅ ? Breast Pad - 5keping✅ ? Botol susu - 1✅ ? Berus Botol - 1✅ *BARANG MUMMY* ?? Set Pantang ?? Kain Batik - 3 Helai ✅ ?? Stokin - 3 pasang ✅ ?? Maternity pad - 1 peket besar✅ ?? Nursing bra - 4✅ ?? Nursing Cover - 1 ?? Minyak Kelapa dara ?? Tungku Bersalin✅

4y ago

sama2 sis ??

saya pun first baby, jadi ni perancangan brg2 saya beli. saya target untuk cuci 2 hari sekali dan baby akan mandi 2 kali sehari. baju siang (rompers/lengan pendek) 4helai baju malam (lengan pnjag/jumpsuit) 4helai set mittens booties 8psg barut 8 hlai bedung 4 helai pampers newborn drypers 64s tuala baby 2 helai sapu tangan/ bib 4 helai cotton ball sapu ubat kt uri set grooming mcm sikat n pngetip tisu basah 80x2pack, bnyak pun xpe minyak telon/yu yi sabun mandi besen mandi losyen/bedtime oil nappy rash cream ntuk bontot merah changing mat set urus uri bayi beg brg2 baby optional baby stroller / carrier breastpump set dgn botol nursing cover aksesori baby mcm topi/ baju jlan2

4y ago

Terima kasih untuk checklist lengkap ?

Beli baju 3 to 6mths. Sebab baby cepat besar. Beli baju lubang lubang siang 3, malam 3. Then beli baju berlengan pendek n panjang. Beli socks yang 3 helai baru RM10. Pampers beli saiz S nak jimat beli whoopee murah. Barut baby beli 5 helai, dekat shoppe baru RM2/RM4. Beli tuala mandi 2 helai RM20. Set mandian baby RM20. Beli bedung 1 helai RM7. Minyak telon botol besar RM 10.

Kalau sis nk cr baju2 baby yg pakej New Born yg lengkap..sy suggest sis g tgk IG Dr BabyOutlet..sy bukan promo sbb tu bisnes sy..tp sy beli kt dia sbb sy pn clueless cm sis gak ? sy beli Pakej New Born C..harga dia termasuk dgn postage skali..pastu,sy cm impress gak sbb Emma Maembong pn beli dr dia? harap2 dpt membantu sis gak..

4y ago

Terima kasih sebab suggest, nnt sy cuba tgk2 ?

newborn jgn beli banyak baju sangat sebab dorang cepat membesar.. siang baju lengan pendek/rompers mlm baju lengan panjang yg paling byk kena prepare is pampers ?

4y ago

Terima kasih ?

Tengok pun dah pening. sy 1st baby juga ni ??

4y ago

Tau takpe, sy confuse baju newborn nak beli banyak mana, pampers banyak mana, sebab baby cepat membesar. Kalau boleh nak besederhana, takmau ada yg tak pakai, sebab ekonomi pun tak berapa okay sekarang, huhu alhamdulillah, ramai ibu2 dekat sini tolong clearkan dan bg details sekali harga bajet ?