Hai nak tanya

Ada tak ibu² sini ambil iberet folic 500 rasa mual , muntah xhenti .. macam mana nak hilang kan rasa mual n muntah tu .. xsanggup rasanyaaa nak makan ubat tu lagi 😭

9 Balas

Dulu pun tak boleh go dgn iberet sbb after effects dia. Dah lah jd sembelit/buasir sbb tak boleh berak. Tp saya tukar makan waktu malam. Baru okay. Kalau makan pagi mmg mual2 muntah mcm morning sickness. Btw banyakkan makan kerang, paru dgn jambu batu kalau hb rendah. Sebelum ni saya pun rendah tp lepas amalkan, hb naik 13.6 alhamdulillah.

sy pun same..dri zincofer ke iberet pastu zincofer blik..still sme..kpala brat,mntah mcm paip pecah oo..perit rse..result hb slalu ats pagar,oh btw edd kita sma..tp skrg sy mkn zincofer je lh,than lh skjp..

sy dri zincofer ke iberet insyaallah ok ja hb pon 13 14 klu zincofer sy keja nk muntah xblh telan langsung ..klu xok jgk minta tukar dng nurse lh sis vitamin tu jng paksa mkn

saya iberet, zincofer..dedua hb xnaik byk..skg drip iron..4sesi..bertabah je la..mujur xsakit..xpening apa smua.

saya ambil iberet dgn jus delima gulsan so x rasa nk termuntah sgt.

try tukar waktu mkn ubat ke sblm tidur. klu masih x jalan, tukar ubat.

3mo ago

thanks you sis . nanti sy tukar waktu makan . saya ambil awal waktu pagi sebelum makan . rasa nak mati aii .. xsanggup nak ambil ubat tu lagi rasanya . sblm ni saya ambil obimin . tapi doktor tukar ke iberet . Hb saya rendah , 8.2 jaa . due date dekat daa . 2hb July ni ..

Sy mintak tukar ubat dari iberet ke obimin sebab jadi loya jugak

3mo ago

Ooo faham…

sama momy kita, tula sa mkn klo time tdr sda

Sy makan obimin... iberet & zincofer sy x blh.

3mo ago

sebelum ni pun ambil obimin . tapi hb tak naik banyak . sbb tu dok tukar ke iberet . tapi iberet ni seksa yg amat . muntah xhenti . sakit ulu hati .