Kencing kotor

Ada tak ibu2 pernah mengelami kencing kotor? Kandungan sy baru 14w. Td doc bgtau sy kena kencing kotor..(protien 1+) dan doc bg sy ubat antibotik(2x sehari) dn serbuk mcm air garam(3x sehari) utk kencing kotor sy.. Soalan pertama ada tak ibu2 pernah mkn ubat antibiotik dan air garam tu? Soalan kedua Ada tak cara atau petua utk pulihkan air kencing kotor ni.. Terima kasih..

23 Balas

Sy masa kena dulu,,sy ikut saja makan ubat antibiotik tp xhbis n skip2 , jenis xreti ikut cara mkn kalau antibiotik ni. Lain ubat lain lagi tapii,ni antibiotik xtau napa mmg tabiat sy xrajin mkn. but sy masih bole pulihkan dgn cara minum air masak byk2 then sabar balik2 tukar seluar dlm kalo xda guna pantyliner,sabar benda kt bwh tu masih nk kluar. Haih.. Lepas tu sy kalau kena bagi ubat masuk dlm bawah tu,sy guna ja. Air garam x ingt ada kena bgi tk tu tapi sy releks je xmkn tu,penting sy cuba usaha dh dgn cara ubah konsumsi. Sayuran n buah pun sy lebih kn n kurangkan minum sejuk. Air suam kuku lah penyelamat sy n sayuran..

Tip time mengandung xnak kencing Kotor, perbanyakkan minum air masak @ air coway tu ke, Sy first mengandung dulu skli Dua kne kencing Kotor, mmg dpt serbuk garam tu, xde ape2 effect pun Kat BBY, serbuk garam tu mcm ianya cuci air kencing kite yg Kotor tu, 1 lagi kencing jgn tahan2, Rasa nk kencing, g lah kencing.. Now sy tgh mengandung BBY ke 2, Bru 9week, kerap kencing sbb sy mmg bnyk minum airrrrrrrr.. hehehee

sy pun pernah skali kena kencing kotor masa 15weeks.. doktor on antibiotics seminggu lepas tu repeat test urine. sepanjang on antibiotics tu minum air masak byk2 lebih kurg 3 liter sehari mengikut berat.. insyaallah ok.. tips satu lg sis xnak bg sngkut kencing kotor time check up tu.. sehari sbelum sis minum air byk2.. sebelum p klinik pagi2 kencing dulu pastu minum air balik baru g check up..

waktu test air kencing tu kluarkan dulu kencing sikit lpstu basuh , then lap guna tisu baru kencing smula kiranya kencing kedua la cik sambut , kdg kekotoran bukan dri kencing tpi dtgnya dri keputihan tanpa sedar dah terikut msuk dlm air kencing tu . sy checkup skli ja kena kncing kotor , next2 checkup okay dah sbb sy buat mcm tu , misi juga yg ajar .

3y ago

saya pon nurse n doc kk ajar mcm tu. alhamdulilah so far ok

Saya kena kencing kotor masa awal pregnant. Masa tu tak tau pun yang pregnant. Memang mintak kat doktor buat upt dulu. Doktor bagi antibiotik, ubat demam, dengan air garam. Antibiotik saya makan sampai habis. Ubat demam tak habiskan sebab dah tak lalu nak makan. Air garam tu beberapa kali je minum sebab asal minum je muntah. 😣

Soalan pertama: x pernah Soalan kedua: Mummy kena minum air suam byk2, dan jgn tahan kencing. Mummy kena kerap membuang air sbb selalu tahan kencing pun boleh mengakibatkan kencing kotor, fyi mummy. Setiap kali bangun pagi je, minum 2 gelas air suam utk membuang toksin dlm badan.

sy pernah kena.. sebelum p klinik check air kencing sy minum air putih byk2..bila check results normal..kencing kotor sebab Kita kurg minum air masak Masa preggy..doc tetap bg ubat utk kencing kotor..tp sy x makan..sy lebih kan minum air kosong aje..

saya dari 13w sampai skrg 29w ada kencing kotor. doc dh 2kali bg antiobiotic and skrg bg ubat botol suruh campur dgn air. rasa dia takleh nak telan lgsung 🤮 tp terpaksa jgk la sbb nk minum air bnyk pun rasa nk muntah

haritu awai² mengandung sy jd jugak kencing kotoq tp doc tk bg ubt antibiotik pun .. Doc suruh repeat ayaq kencing shja.. Minum ayaq masak banyak dengan minum ayaq barli sis untuk kencing kotoq ..

pernah kena juga,kena minum air bnyk2..lagi time saya kena sy cuci kencing dengan makan tembikai,sbab tembikai senang carik,bagus juga la..esok g klinik bersih je kencing🤭