UTI (Urinary Tract Infection) in Pregnancy 😢

Ada ibu pernah kena UTI / Kencing Kotor ke masa pregnancy? Sy skrg 22w 🥲 Kena kencing kotor sampai muntah. Dah warded, kelmarin baru discharged. Itu pun sebab sy minta nak kluar awal. Sy sambung makan ubat antibiotik dan urinary alkanizer je dari Hospital. Ada tips tak utk handle kencing kotor ni? #pleasehelp #bantusharing

12 Balas

Mmg cara dia kena bnyk kn minum air. Minum air kosong / barli / air kelapa pun ok. Saya kurang suka minum air kosong jd dulu awal pregnant kerap jgk kena. Jd sbb nk bnyk kn minum air, saya buat air sirap ais tawar. Yg ni minum bnyk2 pun tkpe sbb saya suka air sirap 🤣 skg dh x kena dh, gdm pun tk sangkut sbb air saya tawar je 😂

minum air kosong secukupnya... bukan minum sekali gus ... minum sikit2 sepanjang hari..... jgn tahan kencing... bersihkan n keringkan private part setiap kali g tandas.. minum air barli tanpa gula/letak sikit j... ...hrp tips ni mmbntu sis... jaga badan ye...

sis jaga makan ya.. minum air masak banyak2.. kerap... sentiasa bersihkan private part and buat air barli suam or kelapa minum tanpa gula.. kelapa yg asli tu 😍.. kalau nak sejuk masuk dlm peti ais.. jgn guna ais utk minum.. kasi sejuk natural dlm peti😍🌹 sedap👍 you can do it sis!!

Post reply imageGIF

Saya pun pernah warded sebb uti, sebb saya jrang minum air. Lepas je keluar hosp saya terus set alarm utk saya mnum air. Sehari saya hbiskan satu botol stengah utk air putih, then saya kurngkan mnum air manis.. seminggu sekali saya mnum air kelapa

Boleh cuba minum air barli tanpa Gula dan makan sayur lobak putih tumis air je.. Saya dlu pernah kene kencing kotor jugak.. Lepas cuba 3 hari kencing kotor hilang dan terus OK.. Boleh cuba..

Kerapkan minum air masak byk2 sis dlm seharian. Tapi jgn balun sampai berliter2 sehari😂 pastu kena extra care dekat private part 😊 semoga membantu.

minum air kosong ..kurangkan minuman/MKN manis2....ubat hosp kena bagi habis....masa kandungan 1st Sy kena juga...seminggu MKN ubat,,Alhamdulillah dah ok

bykkan minum air putih, kerap tukar panties & sentiasa keringkan vagina lepas kencing. basuh bersih sebelum & selepas bersama suami.

i pon uti, tp doc x bg ubat mkn. cuma kena masukkan ubat kt vagina tu. huhu