tak makan ubat ?

ada tak di antara mommy semua yg mcm sye xboleh nak makan ubat .. ? bila nurse tnya i just ckp makan sbb takut kene mrah .. but seriously ubat susah nak masuk .. hope baby xde apa2 .. ? yg just lebihkan makan buah shja .. alhamdulillah so far smua ok stkat ni .. #19weeks

17 Balas

Awak ada google x apa kandungan nutrisi dalam ubat doc bagi dengan apa kandungan nutrisi yang awak dapat dalam buah? If awk boleh dapat kandungan sama its fine, tapi kalau tak dapat match kan sebab tu kene makan supplement doc bagi. Jujur je dengan doctor if awk xboleh telan. Tanya if ada cara lain. Awk tipu doctor pun kalau kemudian hari2 apa terjadi pun bukan doctor yg susah. Always always ingat, ni baby kita, kita nk tipu 1 dunia pun xpe, tapi yg susah siapa nanti? Sorry, xsure macam mana nk bg tips tuk telan ubat, sebab sy sendiri pun kadang nk muntah telan ubat tapi telan gak. 😊

Mana blh x makan ubat nanti apa2 jadi kat baby ..awak tipu nurse n dr nanti awak jg yg susah lps baby lahir..sekarang awak rasa baby ok tapi lepas lahir kita x tau..contoh jantung berlubang,tulang rapuh,cacat dan bnyk lg penyakit dalaman yg x blh detect sekarang.. sebab vitamin untuk tu semua ada dlm ubat yg dr bagi..try ambil ubat brand lain..sebab ubat dari kk memang bau sngt2..sypun x blh tahan..sebab tu sy ambik ubat dr swasta..

Try obimin bukan new obimin. Obimin je. Makan tu mmg tak rasa ape. Tapi depend laa. Sbb zincofer sye makan mmg membuak balik . Lagi2 kalau perut ade makanan . Kena perut kosong. Amalkan obimin 2 jam selepas makan , lepas tu makan obimin n tido. Pagi amalkan susu n kurma. 🤗

Saya ank ke 3 iberat.pening mabok gak.pastu ok.kemudian bg zinkcofer tuh.tp lalu makn 3 ke 4pg.cepat2 mnum air.trus rest lelap mata cuba mkn mlm atau pagi 8pg cam tu rasa cam bayang2 je..salah ke klu kita amik ubt 3 ke 4 pg cam tu hiii.tp bila membuang najis barbau dan hitam2 ..

Saya pon mudah rasa nak loya kalau makan ubat, especially kalau vit B sbb bau kuat sangat. So saya akan makan dgn air yg rasa manis/masam. Kiranya air yg ada flavour and bau la. Supaya hilangkan bau ubat2 tu. Dan saya elak makan time perut terlalu lapar/kenyang.

Biasa ibu2 alah dgn zincofer,sometime ade yg xsuke dgn side effect dia mcm pening n muntah, cuba tukar brand lain yg jual dkt farmasi, makan sebelum tido dgan air oren, ia lgi membantu penyerapan, stop minum minuman bercaffein mcm teh, nescafe, kopi

5y ago

Susu.soya bean..milo huhu..kene stop dlu

thanks semua sbb tegur dn bagi nasihat dekat sya .. sye dah try minum dgn air oren .. stakat ni dah boleh telan .. tp still rasa loyer .. hihi .. apapun thanks sekali lg ya semuaa ... 🤗

Rasanya kebanyakkan preggy mom mmg susah nk telan ubat.. tp nk buat mcm mana.. terpaksa la.. sy pn hari2 muntah lps mkn ubat.. try la tuka ubat tu.. amik brand lain, kalau tk tahan sgt.. huhuhu

Sy ambk blackmores pregnancy n breastfeeding. Dah consult dgn doc.. Dia kata blh. Mkn since dua buln pregnant.. So far hb smua ok.. Xda msalah.. Penting ambk vit wkt pregnant ni sis

Kita sama anak first xmkn ubat langsung.. Just mnum air oren marigold n air masak bnyk2... Sayur2 yg berkhasiat... Alhamdulillah semua sihat.. Skrg dh 2 thn