Baru Lepas Bersalin

Ada tak cara utk buang daki2 degil d badan, terutamanya d bahagian ketiak, celah paha dan perut.. Hitam nyaa lepas bersalin ni. ?

14 Balas

Selalunya hitam tu bukan sebab daki. Tapi sebab perubahan hormon semasa kita pregnant sebelum ni. Kalau daki, sental memang akan keluar.. tapi sebab hormon.. bagi masa, as time goes by, InsyaAllah akan hilang.

Saya pun ada tp bahagian perut je lah dkt2 area pusat. Sy bagi bersih dgn minyak kayu putih dan kapas and then gosok2 mmg berkesan bg saya sis try lah

Sama la dngn saya.. Leher hitam, ketiak hitam, celah² hitam, haishhh dh pakai scrub pn still sama.. Kena la tnggu smpai abis pantang..

Sy pula lepas hampir sebulan keguguran tiba2 celah ketiak ada garis2 hitam. Bkn ketiak ja. Di Lengan pun ada jgk😭.

Dh hilang ke sis daki hitam tu.. Sy pun baru lepas bersalin ni.. Malu betul bile org tgok part leher ni hitam..

Saya letk losyen lepas tu kesat pakai kapas muka tk pn saya pakai miciller water n kesay dgm kapas muka

Perubahan hormon tu sis. Kadang2 ada setengah org daki tu akan hilang sendiri. Cuma ambik masa jela

sy guna minyak zaitun n kapas. tiap kali pas mandi buat. kena selalu buat.

Sy pon ada hitam,skrg dah 40 hari lps salin..hitam2 dah makin pudar..

Kene rajin lulur badan sis...