Bengkak susu

Ada tak apa2 cara utk surutkan bengkak susu ni. Sy dah urut2 tek, tp still keras berketul lg. Pam susu pn jd tak byk dah susu. Sakit pulak tu. Tolong!! 1st time jd ibu, 1st ad pengalaman ni.

6 Balas

bila berlaku bengkak susu kita tak digalakkan utk pam. bila pam akan menyebabkan lagi sakit. 1) tuam sejuk sampai kebas, kemudian tuam panas. sambil tuam sambil urut. kemudian awak marmet. ulang sampai lega. bukan buat sekejap lepas tu xbuat dh. 2) kalau ada lactation massager boleh guna utk urut bahagian bengkak susu. 3) semasa mandi boleh mandi dgn water heater / air suam. sambil mandi tu awak massage breast awak. buat urutan payudara. cuba check balik size corong pam awak betul tak? cara penggunaan mode pam awak dan awak menggunakan level berapa semasa mengepam? jadual pam awak mcm mana?

1y ago

xpe buat mana mampu okay. awak marmet smpi puting dh okay. xnk baby nipple confuse boleh guna shringe atau sudu utk suap susu dkt baby☺️

saya pun bengkak susu tu hari, saya tuam air panas lepas tu buat marmet kalau pam mesti la sakit pegang sikit je pun dah sakit sampai bawah ketiak and punggung bagian breast yang bengkak susu tu kene kerap susukan baby bagi breast kosong baru ok sikit

1y ago

Faham. Tp puting sakit🤣

sy pun bengkak susu, apa sy buat bagi anak susu kiri dan kanan. mmg menjadi hilang bengkak nye. time mnyusu anak bagi kanan lps tu tarik plahan2 bg kiri pula

1y ago

ohh yeke. masa baby awk isap tu pipi dia ada mngembung x

Marmet sis. Jangan pump. Berdenyut nanti. Guna sikat tolak dari arah bawah ketiak ke arah nipple. Then marmet.

1y ago

Slow je sis. Macam kita sikat rambut. Jangan kekuat nanti berbekas 😂

tuam pakai hotpack or coldpack. boleh marmet. jgn pam kalau tgh bengkak susu. boleh urut2 dkt tmpt bengkak tu.

1y ago

Okay faham. Semua sy buat. Alhamdulillah jd. Esok tu dah oky dah. Terima kasih semua😊

Kalau saya kerap susukan anak sbb anak lah yg akan kurangkan bengkak susu tu sendiri 😁

1y ago

Tp puting tgh melecet terok. Sakit sgt bile bg baby nyusu🤣itu yg tak sgop nak bg dah tu.