Bengkak susu/ Clogged milk duct

Ada mommies kat sini yang pernah bengkak susu/ susu tersumbat? Boleh share apa cara-cara yang mommies cuba untuk surutkan bengkak? Sy first time mom and kali kedua jadi bengkak susu ni. Tapi kalini dah 2 hari masih tak ok dan dah cuba macam2 cara jugak 😭 sampai stress takut baby tak cukup susu sbb bengkak tu agak besar dan susu nya tak keluar2. Sakitnya tu tuhan je tahu hm Help me #bantusharing #f1rstimemom

10 Balas

Saya masa awal kerap bengkak susu. Sbb no knowledge taktau nak handle macam mana. Pastu cl dtg urut tu dia urut breast and picit ketulan2 tu bagi susu tu kluar sakit tu mmg sakit gila lah mcm nak demam. Start daritu saya rajin marmet breast rasa je ada ketulan terus marmet. Boleh jugak mandi air panas or tuam breast tu. Cl saya ajar masa mandi urut breast tu & urut guna sikat leper tu. Time dah kena bengkak susu ni nak tanak kena tahan je kena urut picit smpai kluar susu tu bagi breast tu jadi lembut. Rajin tuam. So far dah xde dah bengkak susu. Susu pun lancar je sekarang

Sy tuam dgn botol milk storage baby yg diisi air pns, sbb sy xde hotpack mse Tu..utk permulaan, sy balutkan botol Tu dgn Kain napkin baby, bila air dh suam sikit boleh direct tuam je. Tuam pada puting n sekeliling breast, tuam pada tempat yg ade ketulan utk surutkan dia..bila dah lembut boleh marmet kluarkan susu.. utk marmet mula dgn marmet puting Susu bg lembut utk memudahkan keluar Susu, then marmet pada sekeling breast utk Susu lancar keluar..alhamdulillah ok..

Ini cara yg saya buat alhamdulillah menjadi. Tuam dengan cold pack dulu bg kemas lepas tu urut2 sekelilinh breast tu. Bila dah rasa lembut sikit sy guna milk collecter letak air panas sikit tambah epsom salt then letak kat breast sambil urut2 utk keluarkan susu. Inshaallah susu akan keluar sikit2 tp agak sakitla. Lepas dah keluar tu lega nya Allah je yg tau.

9mo ago

Allahu banyak typo rupanya😅. Kemas - kebas. Sekelilinh - sekeliling

nur pun kerap keje bengkak susu masa baru² bersalin.. yg Nur amalkan, makan ARTIC SEA Forever Living.. Alhamdulillah, 2 biji jer biasanya makan dah surut bengkak + susu pun lancar...sebab salah satu fungsi dia melancarkan saluran darah.. susu ibu ni kan terjadi dari salur darah juga.. 🥰

Pnh bengkak susu jgk waktu dalam pantang.. sy tadah milk collector sbb nk pam sgt sakit..sentuh sikit pun sakit..blh cuba tuam..lpstu marmet @ tadah milk collector..sy keraskan hati jgk bg bby hisap..tp sgt sakit..tp lepastu okay dh..

9mo ago

Betul! Nak pam pun rasa sakit, bagi baby hisap sakit skjp pastu ok dah ahamdulillah. Mungkin tgok pada cara latching juga. Tq so much ❤️

sy kena masa kt hospital. Ada shower air panas Tu halakan kt breast. lpas hbis mndi, isi air panas dlm botol,tuam breast. Alhamdulillah ok..

Hiii kalau bengkak susu, kena buat urutan marmet, pakai thermal pad yang cold kebaskan breast dulu.. kalau rasa dh ok sikit bru la you pump

marmet. urut. tuam dgn hotpack. masa mandi urut2 kn ke bwh. kalau sye sng je pump je. tapi rasa sakit laaa. lepas tu lega.

9mo ago

tu mmg konsep tapi utk lancar kan susu guna hotpack. coldpack utk kebas kan dah hilang kan sakit tapi bukan utk lancarkan susu.

Semoga dipermudahkan urusan sis and cepat sembuh ❤️🤲🏻

Makan supplement lecithin